Time : 13:39:53
Date : 18 December 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Dienst Dierenwelzijn pakt overtredingen in dierentuinen aan Het voorbije jaar voerde de Dienst Dierenwelzijn en CITES van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu 17 controles uit in dierentuinen. Niet alle dierentuinen bleken in orde te zijn met de
dierenwelzijnsvoorschriften. Er werden acht waarschuwingen en een pv uitgeschreven. De Dienst Dierenwelzijn volgt de situatie in de dierentuinen verder op om de naleving van de wetgeving te verzekeren.

Dierentuinen moeten in ons land voldoen aan strikte erkenningsvoorwaarden waarbij gedetailleerde eisen worden gesteld aan de huisvesting, de leefomstandigheden en de verzorging van de dieren. Vooral de opgelegde minimale hokafmetingen noodzaken de dierentuinen om heel wat aanpassingen uit te voeren, zowel aan de infrastructuur als aan het dierenbestand. In overleg met de Dierentuinencommissie maakte de Dienst Dierenwelzijn met alle dierentuinen precieze afspraken met tijdstabellen voor de uitvoering van de noodzakelijke aanpassingen. Sindsdien volgt de Dienst de naleving van deze afspraken op de voet.

Bij de 17 uitgebreide controles die de Dienst Dierenwelzijn dit jaar uitvoerde, bleek dat niet alle dierentuinen de gemaakte afspraken zijn nagekomen. Zij kregen dan ook een officiële waarschuwing of een pv waarbij maatregelen en een precieze planning werden opgelegd voor het wegwerken van de overtredingen.

Ook volgend jaar zullen de Dienst Dierenwelzijn en de Dierentuinencommissie de naleving van de gemaakte afspraken en de opgelegde maatregelen strikt opvolgen. Indien wordt vastgesteld dat een dierentuin deze niet respecteert, riskeert de uitbater van de dierentuin een boete of gerechtelijke vervolging. In het ergste geval kan de dierentuin gedeeltelijk of zelfs volledig gesloten worden voor het publiek.

De Belgische dierentuinenwetgeving geldt als voorbeeld in Europa. Sinds 1998 legt zij duidelijke erkenningsvoorwaarden op voor het houden van dieren in dierentuinen. In de daaropvolgende jaren werden die voorwaarden aangevuld met zeer specifieke minimumnormen per soort voor zoogdieren (1999), vogels (2000) en reptielen (2004). Sinds de invoering van de wetgeving ontving de Dienst Dierenwelzijn 43 erkenningsaanvragen. 22 dierentuinen zijn intussen officieel erkend.

Contactpersoon
Els Vanautryve: 02/524.74.19 of 0473/63.07.46

URL: http://www.health.fgov.be