Gemeente Ede

Nummer 270 / Ede, 18 december 2007

Prijsvraag voor naamgeving jeugdonderscheidingen Ede krijgt kinder- en jongerenlintje

Er komt een onderscheiding voor kinderen en jongeren in de gemeente Ede, die een bijzondere en belangenloze prestatie hebben geleverd in het belang van hun omgeving. Bijvoorbeeld op cultureel of maatschappelijk gebied. Het Edese college van burgemeester en wethouders heeft vandaag een plan van aanpak vastgesteld om de ideeën verder uit te werken.

Het kinderlintje is bedoeld voor jeugd van 6 tot en met 12 jaar en de onderscheiding voor jongeren voor inwoners van 13 tot en met 20 jaar. Dit lintje is bedoeld voor mensen die zich belangeloos inzetten voor de samenleving, bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk, het opzetten van activiteiten die saamhorigheid vergroten of een actie organiseren voor een goed doel.
Voor sporters komt er een lintje voor kampioenen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar en 13 tot en met 20 jaar. Vanaf 21 jaar komen inwoners van de gemeente Ede met bijzondere verdiensten, inclusief sportprestaties, in aanmerking voor de medaille van verdienste.

Jeugd en jongeren
Het college van B en W vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren actief zijn in de samenleving. Vrijwilligerswerk is daarvan een uiting. Om deze inwoners van de gemeente Ede te belonen en daarmee andere jeugdigen te stimuleren ook in actie te komen, komt er een kinder- en jongerelintje.
De uitreiking gebeurt tijdens een feestelijke bijeenkomst aan het begin van ieder nieuw jaar door de burgemeester van Ede. Aanleiding van de invoering van het kinder- en jongerenlintje is een initiatiefvoorstel van het CDA dit jaar, waarover eerst het college van B en W en vervolgens de gemeenteraad zich later positief uitspraken.

Feestelijk
Voor het kinder- en jongerenlintje komen aparte namen, bijvoorbeeld de Edese kanjer of de Young and Proud Award. De op te richten jongerenraad krijgt een rol bij de naamgeving, waarvoor onder inwoners van Ede een prijsvraag wordt uitgeschreven. Studenten van de Kunstacademie Artez in Arnhem gaan de beide onderscheidingen ontwerpen.
Er komt een onafhankelijk jury met als voorzitter wethouder Simon van de Pol (jeugd- en jongerenwerk). Deze jury wijst twee winnende namen aan, kiest een definitief ontwerp van de onderscheidingen en gaat ook aan de slag om op basis van voordrachten te bepalen wie in aanmerking komen voor een lintje.

Aanmelden
De voorbereidingen voor het invoeren van het kinder- en jongerelintje gaan volgend jaar verder. Na de zomervakantie in 2008 is het mogelijk jeugdigen voor te dragen.

---