Gemeente Ede

Nummer 269 / Ede, 18 december 2007

Ontwikkelingsplan buitengebied
College presenteert Ruimte voor kwaliteit in buitengebied

Het college van b en w presenteert haar visie op het buitengebied Ruimte voor kwaliteit. Het plan moet er toe bijdragen dat Ede met name het buitengebied - zich ontwikkelt tot een kwalitatief hoogwaardig woon-, werk-, en leefgebied. Aan de veelheid van activiteiten, (autonome) ontwikkelingen en kwaliteiten wordt zodanig ruimte gegeven, dat deze elkaar versterken. Wethouder Wilke Dekker geeft hiermee een impuls aan de (herkenbare) kwaliteit van het Edese woon- en leefgebied. Het gaat om de ruimtelijke kwalteit én om de kwaliteit van de samenleving. Daarom heeft dit Ontwikkelingsplan Buitengebied Ede de naam RUIMTE VOOR KWALITEIT gekregen. Met dit plan kan Ede trots zijn op de haar woon- en leefgebied.

In het Ontwikkelingsplan buitengebied geeft het college haar visie voor de korte en middellange termijn voor het buitengebied van Ede. Het geeft de ontwikkelingsrichtingen aan voor de periode tot 2030. In Ruimte voor kwaliteit doet het college richtinggevende beleidssuitspraken voor de op te stellen bestemmingsplannen buitengebied (Veluwe en Vallei) en ander ruimtelijk beleid. Deze worden vertaald naar concrete uitvoeringslijnen uit voor 2008 en de daarop volgende 10 jaren. Naast het plattelandsbeleid geeft Ruimte voor kwaliteit ook een doorkijk naar de periode na de looptijd van het Reconstructieplan. Het Ontwikkelingsplan is tevens kader waarbinnen beleid op provinciaal en regionaal (WERV) niveau geïntegreerd wordt. De (inter)nationale betekenis van de Veluwe wordt veilig gesteld en het platteland van de Vallei blijft vitaal.
Het plan gedurende zes werkweken ter inzage gelegd. De ter inzage legging zal in de voorafgaande week worden aangekondigd. Na de ter inzage legging worden de reacties verwerkt in het ontwerpplan. Dat zal opnieuw worden voorgelegd aan het college. Daarna wordt het ter vaststelling voorgelegd aan de Gemeenteraad.
De aanleiding voor het opstellen van het plan Ruimte voor kwaliteit is het gereedkomen van de Reconstructieplannen Gelderse Vallei/Utrecht-Oost en Veluwe. De Reconstructieplannen dienen door de gemeenten uitgewerkt te worden in bestemmingsplannen voor het buitengebied. De gemeente Ede maakt een tussenslag in de vorm van een Ontwikkelingsplan buitengebied. Voor de periode 2008 2013 zijn de mogelijkheden van cofinanciering uit ILG-fondsen geconcretiseerd. Het plan geeft aan hoe de gemeente Ede een actieve rol kan spelen bij het initiëren, begeleiden en toetsen van ontwikkelingen.
---