Gemeente Ede

nummer 265 / Ede, dinsdag 18 december 2007

Gemeente Ede aan de slag met de jeugdmonitor 2007

Het college van burgemeester en wethouders gaat aan de slag met de resultaten van de jeugdmonitor Ede 2007. In de jeugdmonitor komen aanbevelingen aan bod over alcohol- en drugsgebruik, wijkvoorzieningen, naschoolse activiteiten en contact met jongeren over het jeugdbeleid. Met een aantal van deze aanbevelingen is het college al aan de slag gegaan.
In de jeugdmonitor komen onder meer de volgende aanbevelingen aan bod:

* Voorkom en verminder (overmatig) alcohol- en drugsgebruik onder jongeren;

* Geef prioriteit aan het realiseren van voorzieningen in wijken Veldhuizen, Ede- Oud-Zuid en Kernhem en de dorpen Harskamp, Wekerom en Otterlo;

* Ga na in hoeverre er sprake is van een gebrek aan aanbod van naschoolse activiteiten;

* Probeer eigentijdse manieren te vinden om met jongeren in contact te komen over gemeentelijk jeugdbeleid.

Net als in 2000 en 2003 heeft de gemeente Ede ook in 2007 de jeugdmonitor uitgevoerd. Begin 2007 zijn 5.700 jongeren uitgenodigd om via internet deel te nemen aan de jeugdmonitor. Van hen hebben er
1.933 meegedaan; een respons van 34 procent. De Edese jeugdmonitor brengt net als in de voorgaande edities de bezigheden, problemen en wensen van jongeren in beeld. De gemeente gebruikt de uitkomsten van de jeugdmonitor voor de bijstelling en actualisatie van het jeugdbeleid. Ook belanghebbende instellingen kunnen gebruik maken van de gegevens. Aangezien het om een herhaling van eerdere onderzoeken gaat, biedt de jeugdmonitor 2007 een goed zicht op ontwikkelingen bij jongeren.
Het college heeft de resultaten onder andere gebruikt bij het opstellen van de nota jeugdbeleid. De resultaten zijn ook gebruikt voor het van start gaan met een platform Alcohol en Jeugd en de voorbereidingen om te komen tot een jongerenraad in de gemeente Ede.
---