Radboud Universiteit Nijmegen


Negen Veni-, geen Vici-subsidies voor Radboud Universiteit

Negen jonge, recent gepromoveerde wetenschappers van de Radboud Universiteit kregen vandaag van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO een zogeheten Veni-subsidie toegekend.

In totaal honoreerde NWO 89 van de 530 Veni-aanvragen. Deze subsidie bedraagt maximaal 208.000 euro. Hiermee kan een onderzoeker drie jaar lang onderzoek doen en ideeën ontwikkelen. NWO betaalt bijna 70 procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim 30 procent bij. Alles bij elkaar gaat het om circa 19 miljoen euro.

De Veni-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren oderzoekers). Van die laatste subsidies zijn er vandaag ook dertig toegekend; helaas geen aan onderzoekers van de Radboud Universiteit.

Voor meer informatie, namen en beschrijvingen van (eerdere) toekenningen zie ook: www.nwo.nl/vernieuwingsimpuls.

Korte toelichting op de Nijmeegse Veni-toekenningen:

Het sociaal vaardige brein
Dr. E.R.A. (Ellen) de Bruijn (v) 19-07-1976 Hulst, RU - NICI Sporten, dansen of met z'n tweeën de afwas doen. Mensen werken vaak samen en daarbij reageren ze doorgaans adequaat op elkaar. De onderzoekers bekijken waarom sommige mensen beter kunnen samenwerken dan anderen en welke hersengebieden daarvoor verantwoordelijk zijn.

In een vlaag van angst
Dr. E.J. (Erno) Hermans (m) 28-12-1974 Oss, RU - F.C. Donderscentrum voor Cognitieve Neuroimaging
Hoewel angst overweldigend en verlammend kan zijn, blijft het onmiskenbaar een emotie die ook voor mensen cruciaal is voor overleving. Dit onderzoek zal met de nieuwste
hersenonderzoekstechnieken analyseren hoe angst onze waarneming stuurt en ons leert welke situaties gevaarlijk zijn.

Religie. Gewelddadig of vredelievend?
Dr. A. (Anna-Karina) Hermkens (v) 26-02-1969, RU - Antropologie Religie wordt vaak gezien als oorzaak van conflict. Dit onderzoek bestudeert hoe het christendom mannen en vrouwen beïnvloedt om geweld te gebruiken of zich juist in te zetten voor vrede. Als uitgangspunt dient de burgeroorlog (1989-1997) op het eiland Bougainville.

Zien en horen van gesproken woorden
Dr. A. (Alexandra) Jesse (v) 25-11-1975 Hanau (Duitsland), Max Planck Instituut voor Psycholinguistïek/ Radboud Universiteit Nijmegen Als we proberen te begrijpen wat iemand tegen ons zegt, maken we onbewust ook gebruik van de lipbewegingen van de spreker. Dit maakt het makkelijker de woorden te herkennen. In dit project onderzoekt Hanau het precieze verloop van dit proces.

Overleven van plantensoorten bij klimaatsverandering Dr. ir. E. (Eelke) Jongejans (m) 21-11-1975 Bovenkarspel, RU - Ecologie
Opwarming en veranderde neerslagpatronen zorgen voor meer overstromingen op ongebruikelijke momenten. Planten kunnen zich aanpassen aan veranderingen in hun leefmilieu, of ontsnappen via zaadverspreiding. Met computermodellen wordt onderzocht of deze strategieën toereikend zijn voor het overleven van plantensoorten in het rivierengebied.

Injecteerbaar kunstbot
Dr. S.C.G. (Sander) Leeuwenburgh (m) 22-07-1977, UMC St. Radboud - Parodontologie en Biomaterialen
Door de toenemende vergrijzing en de verhoging van de levensstandaard ontstaat er een steeds grotere behoefte aan kunstmatige botvervangers. Uitgaande van de structuur van natuurlijk botweefsel tracht dit onderzoek een nieuw type botvervanger te ontwikkelen op basis van injecteerbare kunststoffen en nanogestructureerd botmineraal.

Tweede taalverwerving: als leren stilstaat
Dr. K. M. (Kristin) Lemhöfer (v) 17-02-1972 Bonn (Duitsland), RU De meeste mensen die als volwassene een tweede taal leren, worden daarin niet 'perfect'. Ze blijven bepaalde fouten maken en lijken zich niet meer verder te verbeteren. Raar genoeg gebeurt dit zelfs als ze continu correcte taal horen. Dit project onderzoekt welke mechanismen in de hersenen hiervoor verantwoordelijk zijn.

Het ontstaan van DNA afwijkingen: toeval of niet? Dr. L.E.L.M. (Lisenka) Vissers (v) 27-08-1980 Vught, UMC St. Radboud - Antropogenetica
Veranderingen in het DNA, zoals kleine deleties en duplicaties, kunnen leiden tot ziekten als verstandelijke handicap. In dit onderzoek worden de genetische mechanismen ontrafeld die aanleiding geven tot deze DNA-veranderingen.

Stevig in het leven
Dr. M.C. (Manon) Zweers (v) 25-09-1975 Rheden, UMC St. Radboud - Dermatologie
Bindweefsel is een wezenlijk onderdeel van alle organen en zorgt voor samenhang en stevigheid van ons lichaam. De onderzoekers bekijken hoe bindweefsel wordt opgebouwd en hoe veranderingen in bindweefsel leiden tot ziekte.