Woonbond


18-12-2007

Vogelaar stelt dat de wijkenaanpak geen vertraging oploopt

Minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie heeft maandag 10 december 2007 in Utrecht de aftrap gegeven voor de uitvoering van de plannen in de veertig aandachtwijken. Zij deed dit samen met bewoners, wethouders, vertegenwoordigers van corporaties, brancheorganisaties en andere maatschappelijke organisaties onder het motto: vierkant achter de wijk. Zij gaat ervan uit dat de verbetering van de veertig slechtste wijken van het land geen vertraging oploopt.

De Nederlandse Woonbond en het Landelijks Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) zijn daar minder optimistisch over. Tijdens de manifestatie 'Als het klikt tussen kracht en macht' op 24 november slaakte voorzitter Lorna Koenen van het LSA al de hartekreet 'Het kan toch niet zo zijn dat de bewoners het kind van de rekening zijn van een geschil tussen twee machten'. Zij doelde daarmee op Aedes en Vogelaar, die er nog niet in geslaagd zijn het eens te worden. Woonbonddirecteur Ronald Paping sluit zich bij Koenen aan en wees op de verdeeldheid onder woningcorporaties: 'De besluitvorming bij de brancheorganisatie van woningcorporaties, Aedes, houdt het risico in op vertraging.'

Ook Aedes gaat ervan uit dat het proces rond de prachtwijken vertraging gaat oplopen, maar volgens Aedesvoorzitter Willem van Leeuwen hebben de corporaties daar geen schuld aan. 'Wij staan garant voor de wijkenaanpak en de 2,5 miljard euro die ervoor nodig is. Dat het proces vertraagd is, komt doordat de minister niet kan leveren aan de gemeenten. Ze geeft onvoldoende duidelijkheid over de bijdragen van ministeries aan de wijkenaanpak. Daardoor konden de charters niet worden ondertekend.' Minister Vogelaar houdt het erop dat er twee redenen zijn waardoor de besluitvorming over de actieplannen minder snel verloopt dan gepland. 'Gemeenten weten nog niet precies hoeveel geld ze uit nieuwe regelingen krijgen. Sommige van die regelingen zijn nog niet klaar. Ook speel het een rol dat er bij Aedes nog geen besluit is gevallen.' (Binnenlands Bestuur, 14 december 2007).