Actieteam Brede School biedt eerste hulp aan partners binnen de BredeSchool

dinsdag 18 december 2007

De vragen die het Actieteam Brede School krijgt zijn heel divers. De leden van het team zijn nu bijna twee maanden bezig met het aanpakken van knelpunten in de samenwerking tussen de partners binnen de BredeSchool.

Jean Eigeman.

"We zijn nu met zo'n acht gevallen bezig, die we tijdens onze vergadering in maart evalueren", zegt drs. Jean Eigeman, voorzitter van het Actieteam Brede School, dat is opgericht door de landelijke organisaties VNG, Aedes, de MOgroep, VOS/ABB en Bond KB. "In het voorjaar van 2007 opperden deze organisaties het idee de handen ineen te slaan en partners in multifunctionale accommodaties een faciliteit te bieden. Later hebben ze mij als voorzitter gevraagd en na het Jaarcongres Brede School op 7 november zijn we echt van start gegaan."

Duidelijk is nu al dat de vragen die het Actieteam krijgt heel verschillend zijn. "Vertegenwoordigers van organisaties die gebruik gaan maken van een voorziening die in aanbouw is, komen er nu achter dat er te laat afspraken zijn gemaakt over het feitelijk gebruik van de accommodatie. Daardoor spelen kinderen straks vlak naast de plek waar volwassenen aan het werk zijn, wat geen ideale situatie is. Ze kunnen dat zelf niet oplossen, dus hebben ze onze hulp ingeroepen en is de samenwerking op gang gebracht. In een grotere gemeente is men inmiddels aan de slag gegaan met het realiseren van vier BredeScholen in multifunctionele accommodaties. Nu rijzen er allerlei bestuurlijke vragen op praktisch niveau, zoals: 'Welke constructie zetten we op voor samenwerking met de woningbouwcorporaties?'. Er is in deze gemeente niet echt sprake van een visie of een samenhangend geheel, maar toch wil ik niet spreken van een probleem. Er is hier sprake van te weinig aandacht voor het conceptuele niveau. Ik herken dat, omdat het een situatie is die ik zelf ook heb meegemaakt." Eigeman geeft nog een voorbeeld: "Een gemeente wil vast beginnen, maar heeft geen idee welke kant het opgaat. Wij zijn benaderd, maar vroegen ons in eerste instantie af of we wel moeten inspringen als er nog geen sprake is van een probleem. We hebben het toch gedaan, want als je in zo'n vroegtijdig stadium ondersteuning biedt zijn problemen nog te voorkomen en is een goede discussie mogelijk. Wel waren we het er vanaf het begin over eens dat problemen wel zo vroeg mogelijk aangepakt dienen te worden."

Klik hier voor het hele interview met Jean Eigeman.