Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 18 december 2007

NWO-subsidies voor vier veelbelovende onderzoekers UvT

Bedragen tot 1.250.000 euro voor nieuwe onderzoeksgroepen

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie onderzoekers van de Universiteit van Tilburg een zogeheten Vici-subsidie toegekend. Zij krijgen maximaal 1.250.000 euro om in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Een pas gepromoveerde onderzoeker van de UvT ontvangt een Veni-subsidie van maximaal 208.000 euro.

De Vici-subsidie is bestemd voor excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De in totaal dertig wetenschappers die dit jaar van NWO deze subsidie ontvangen, behoren tot de top van hun onderzoeksveld en hebben bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden. De Veni-subsidie wordt verstrekt aan jonge, pas gepromoveerde wetenschappers om drie jaar lang onderzoek te doen en ideeën te ontwikkelen.

Drie UvT-onderzoekers krijgen een Vici-subsidie:

Hoogleraar Jan Boone, verbonden aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, gaat de onderzoekslijn Marktwerking in de gezondheidszorg verder ontwikkelen. "De gezondheidszorg wordt duurder terwijl mensen er minder tevreden over zijn", aldus zijn aanvraag. "Meer marktwerking kan helpen om patiënten meer tevreden te krijgen, maar de kosten ervan kunnen zo hoog zijn dat gezondheidszorg onbetaalbaar wordt. Marktwerking moet zo ingericht worden dat we meer gezondheid voor ons geld krijgen."

Hoogleraar Emiel Krahmer, van het departement Communicatie- en Informatiewetenschappen zet onderzoek op onder de titel Hoe praten mensen eigenlijk (en kunnen computers dat leren)? Deze vraag kan volgens Krahmer pas beantwoord worden wanneer inzichten uit de psycholinguïstiek en de computerlinguïstiek gecombineerd worden. Vanuit dit vertrekpunt wordt een innovatief computermodel ontwikkeld dat de menselijke spraakproductie kan simuleren, zowel verbaal als non-verbaal.

Dr. Anja De Waegenaere, verbonden aan het departement Econometrie en Operations Research en het departement Accountancy, gaat onderzoek leiden naar de gevolgen van de toenemende vergrijzing voor overheden, pensioenfondsen en verzekeraars. De forse toename van de levensverwachting in de afgelopen decennia zet pensioen- en gezondheidszorgstelsels onder druk. Onderzocht wordt welke aanpassingen aan de huidige pensioen- en ziektekostenverzekeringen noodzakelijk zijn om ook toekomstige generaties ouderen een degelijke levensstandaard te kunnen garanderen.

Dr. Marco Tamietto, werkzaam bij het Cognitive and Affective Neuroscience Laboratory van de Faculteit Sociale Wetenschappen, mag met een Veni-subsidie onderzoek verrichten naar The neurobiology of emotional communication. Hij bestudeert de neurobiologie van de expressie van emoties, zoals de onbewuste aanpassing van gezichtsuitdrukkingen en houdingen aan die van anderen. Tamietto doet onderzoek naar de expressie van emoties bij zowel gezonde mensen als patiënten met hersenaandoeningen.