Openbaar Ministerie

Verdachten uitvoer 37 kilo cocaïne naar Groot-Brittannië voor rechter

Rotterdam, 18 december 2007

Vier personen, die verdacht worden van uitvoer van 37 kilo cocaïne vanuit Nederland naar Groot-Brittannie, staan donderdag 20 december pro forma terecht voor de rechtbank Amsterdam. Ook staan zij terecht voor vuurwapenbezit en het in bezit hebben van valse identiteitsbewijzen.

Een vijfde verdachte, die op 28 november 2007 door de Nationale Recherche is aangehouden op de luchthaven Schiphol, zal zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Drie van de vijf verdachten woonden al geruime in Nederland onder valse identiteit en onderhielden contacten met diverse personen binnen en buiten Europa met betrekking tot hun criminele activiteiten.

Op 18 september is een Engelsman in een personenauto bij de grensovergang Hazeldonk aangehouden door een arrestatieteam. In de auto werd in een verborgen compartiment een partij van 37 kilo cocaïne aangetroffen.

Een dag later heeft de Nationale Recherche twee mannen aangehouden in Amsterdam en Purmerend. Na verificatie van hun vingerafdrukken bij Interpol London werd duidelijk dat één van hen een in 1995 in Groot-Brittannië ontsnapte gevangene is, die in 1985 is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor moord. De andere man werd door de Engelse autoriteiten, gezocht voor zijn rol in een verdovende middelen zaak, waarin zijn medeverdachten reeds tot gevangenisstraffen tot 15 jaar zijn veroordeeld.

Naast deze drie verdachten staat ook de leverancier van de 37 kilo cocaïne donderdag terecht. Hij is een 21-jarige man uit Amsterdam, die op 10 oktober jl. is aangehouden.

Bij doorzoekingen van diverse locaties zijn destijds zes vuurwapens met munitie, ruim 128.000 euro aan contant geld en diverse valse en vervalste identiteitsbewijzen, ruim zeven kilo heroïne en één kilo hash in beslag genomen.

Voor informatie: Desirée Leppens