Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zaltbommel verzoekt om uitstel oefenvluchten

Het college van B&W van de gemeente Zaltbommel verzoekt de Luchtmacht om voorlopig geen oefenvluchten boven de Bommelerwaard te houden. Zaltbommel vraagt om uitstel totdat de verschillende onderzoeken naar de oorzaak van het helikopterincident van vorige week woensdag zijn afgerond.

Afgelopen zaterdag heeft de Koninklijke Luchtmacht mee gedeeld dit jaar niet meer met Apache-helikopters boven de Bommelerwaard te trainen. Uit de mededeling van de Luchtmacht is op te maken dat de oefenvluchten begin januari weer worden hervat. Het college van de gemeente Zaltbommel vindt dit onwenselijk, aangezien er geen garanties kunnen worden gegeven dat een vergelijkbaar of veel ingrijpender incident zich niet nogmaals voor zal doen.

Verzoek
Zaltbommel verzoekt de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Defensie om voorlopig geen oefenvluchten boven het grondgebied van de gemeente Zaltbommel uit voeren totdat de verschillende onderzoeken naar het incident van afgelopen woensdag zijn afgerond. Ook wil Zaltbommel dat de uitkomsten van de onderzoeken richtinggevend zijn voor het oordeel onder welke omstandigheden de oefenvluchten in het laagvlieggebied verantwoord zijn. En Zaltbommel wil graag dat de beslissing om de oefenvluchten al dan niet te hervatten op bestuurlijk niveau in overleg met de betrokken burgemeester gebeurt.

Risicoanalyse
Het college van Zaltbommel wil samen met de betrokken burgemeesters van het laagvlieggebied aan de voorzitters van de Veiligheidsregio's verzoeken een risico-analyse uit te voeren met betrekking tot de nachtelijke oefenvluchten.

Helikopterincident
De Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena maken deel uit van het laagvlieggebied, waar regelmatig door Defensie (nachtelijke) oefenvluchten worden gehouden. Vorige week woensdag heeft een Apache-helikopter bij Hurwenen tijdens een oefenvlucht een kabel van een hoogspanningsmast geraakt. Als gevolg van dit ongeval hebben de huishoudens in de Bommelerwaard de afgelopen week ruim 50 uur zonder stroom gezeten.