Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


tot verbetering'

`In verpleeghuizen grote bereidheid tot verbetering'

Nieuwsbericht, 18 december 2007
Vrouwen zitten aan een tafel in een verpleeghuis

De Volkskrant publiceerde afgelopen zaterdag een ranglijst van verpleeghuizen. `De uitkomst doet de instellingen niet helemaal recht', schrijft staatssecretaris Bussemaker in een reactie aan de Kamer.

Bussemaker wijst er in haar brief onder andere op dat de cijfers verouderd zijn en verbeteracties van instellingen niet zijn meegenomen. Anderzijds stelt ze vast dat instellingen er hun voordeel mee kunnen doen als ze aan elkaar gespiegeld worden. "Deze ranglijst geeft een flinke impuls aan de kwaliteitsdiscussie", aldus de staatssecretaris in de Volkskrant .

Vergelijken

Het is pas echt mogelijk om instellingen met elkaar te vergelijken als in 2008 de resultaten beschikbaar komen van de meting aan de hand van `kwaliteitsindicatoren'. Deze bevatten informatie over zorginhoud, professionele informatie en cliëntervaringen. De gegevens over 1.800 verpleeg- en verzorgingshuizen en 150 thuiszorginstellingen komen op de website kiesbeter.nl te staan.

Alarmerend

In de Volkskrant van vandaag constateert Bussemaker dat er in de sector `een enorme bereidheid tot verbetering' is. Ze is daarom geschrokken van de vele, vaak alarmerende reacties die op de website van de krant binnenkwamen. Ze wil met de Inspectie voor de Gezondheidszorg overleggen of er een toegankelijker meldpunt kan komen voor klachten.