Provincie Utrecht

Vijf miljoen voor samenwerking Utrechtse waterpartijen

18-12-2007 -

Provincie Utrecht start in 2008 het Stimuleringsprogramma Waterketen. Dit is mogelijk door de honorering van 5 miljoen euro die Provinciale Staten beschikbaar hebben gesteld. Hiermee kunnen concrete, innoverende projecten worden gefinancierd die tot betere samenwerking in de waterketen leiden. Doel: meer efficiëntie, betere kwaliteit en service aan de burger.

Achtergrond
Aanleiding is het Nationaal Bestuursakkoord Waterketen 2007 dat in juli is ondertekend door rijk, provincies, gemeenten en waterschappen. In dit Bestuursakkoord worden ambities uitgesproken voor efficiëntie binnen de waterketen. Volgens de Tweede Kamer is de samenwerking de afgelopen jaren te vrijblijvend gebleven en zijn er door meer efficiëntie grote kostenbesparingen mogelijk. Provincie Utrecht onderschrijft deze ambities en wil door een Stimuleringsprogramma Waterketen uitvoering geven aan de speerpunten uit het Nationaal Bestuursakkoord.

Stimuleringsprogramma Waterketen
In dit programma worden partners uit de Utrechtse waterketen gestimuleerd om innovatieve oplossingen toe te passen en meer samenwerking te zoeken. Te denken valt aan projecten als afkoppeling van schoon regenwater (hierdoor wordt schoon regenwater niet meer via het riool afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie, maar direct in de bodem geïnfiltreerd of via een apart stelsel naar het oppervlaktewater afgevoerd); gescheiden zuivering waarbij afvalwater van bijvoorbeeld ziekenhuizen direct wordt opgevangen en gereinigd, en gezamenlijk beheer van technische diensten.
Meer samenwerking tussen de partijen in de waterketen zal leiden tot aanzienlijke kostenbesparing, meer doelmatigheid, duurzaamheid, transparantie en service aan de burger en een betere kwaliteit van het oppervlaktewater.

De waterketen
De waterketen bestaat uit de drinkwatercyclus (waterwinning, zuivering, transport en gebruik) en de afvalwatercyclus (inzameling, transport, zuivering en lozing). Verschillende partijen verzorgen onderdelen van de waterketen (drinkwaterbedrijf, gemeente, waterschap).

Meer informatie: Danielle van Wieringen, telefoon 030-2582007