Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eindhoven, 18 december 2007

Oprichter ICF onder indruk van goede samenwerking

Brainport genomineerd voor
Intelligent Community of the Year

Brainport, de regio rondom Eindhoven en Helmond, is door het Intelligent Community Forum (ICF) genomineerd voor Intelligent Community of the Year. Robert Bell, mede-oprichter van het ICF, bezocht onlangs met Wim Renders van Be_Linked by Brainport diverse breedband technologie-initiatieven in de regio. 'Ik ben zeer te spreken over de manier waarop de organisatie zich inzet voor de samenleving. De bewoners in de regio, zowel bedrijven als particulieren, hebben niet alleen baat bij de initiatieven maar ze worden er ook echt bij betrokken', aldus Bell. Deze sterke punten samen hebben geleid tot de nominatie van Brainport tot één van de Smart 21Communities 2008. 21 regio's uit 14 landen, maken deel uit van deze lijst. Op 15 januari zal bekend worden welke regio's tot de Top 7 behoren.

Bell roemde de visionaire ondernemersgeest en benadrukte het belang van Brainport: 'Jullie ontwikkelen concepten en stimuleren de ontwikkeling daarvan en zijn daarbij niet bang om fouten te maken. Experimenteren en daarop actie ondernemen, dat is de juiste houding voor een succesvolle Intelligent Community. Bovendien wordt er niet alleen geïnvesteerd in betere en snellere netwerken, maar vooral ook in het ontwikkelen van toepassingen, waarmee het netwerk daadwerkelijk in gebruik wordt genomen. Daarbij is het uitgangspunt opmerkelijk; niet op subsidies wachten maar ervoor zorgen dat de projecten zelfvoorzienend zijn.'

E-reader
Robert Bell maakte bij het Eindhovens Dagblad kennis met het iLiad project. De iLiad is een zeer gebruiksvriendelijke e-reader waarop je een krant of boek kunt lezen. Het Eindhovens Dagblad is één van de eerste Nederlandse kranten die grootschalig met de iLiad experimenteert. Daarna ging het gezelschap door naar de Regionale Toezicht Ruimte van het Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding. Hier maakte Bell kennis met een innovatief concept voor de beveiliging van bedrijventerreinen en het gebruik van 'slimme' camera's.

Topsport
De volgende tussenstop was in het Eindhovens top-zwembad De Tongelreep, waar slimme technologie er voor moet gaan zorgen dat de Nederlandse zwemmers nog sneller door het wa-ter gaan tijdens het aankomende EK in 2008. Het combineren van technologie in de zwemsport én het betrekken van een lokaal sporticoon, zijn volgens Robert Bell, ingrediënten voor succes. 'Je gebruikt de sterke punten uit de regio en combineert dat tot nieuwe producten die ook waarde hebben voor de samenleving. In dit geval stimuleer je naast de topprestaties ook bewegen in het algemeen en het recreatieve zwemmen in het bijzonder'. Het bezoek aan de regio werd afgesloten met een bezoek aan het nationale lichtfestival Glow in het centrum van Eindhoven, waarbij de virtuele bloemen van Miguel Chevalier reageren op de bewegingen van de bezoeker.

Over Brainport
Brainport vormt, als spil van een netwerk dat zich over Zuidoost-Nederland en de landsgrenzen uitstrekt, een Europese toptechnologieregio van formaat. Bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en de overheid werken nauw samen om deze concurrentiepositie verder te versterken. Dat is belangrijk voor de economie van Nederland en voor de bewoners en bedrijven in Brainport. Projecten binnen de gebieden 'People, Technology, Business en Basics' richten zich op concrete resultaten door en voor ondernemers, één van de sleutels tot succes.

Noot voor de redactie /