Openbaar Ministerie

Eerste groep relschoppers veroordeeld tot werkstraffen

18 december 2007

Eerste groep relschoppers veroordeeld tot werkstraffen

De eerste acht verdachten van de in totaal 16 verdachten van de voetbalrellen tijdens en na de vriendschappelijke wedstrijd Jong Oranje - Jong Marokko in Tilburg op 22 mei 2007 zijn vandaag door de politierechter veroordeeld. Zij stonden terecht vanwege ongeregeldheden voor, tijdens en na de wedstrijd in het Willem II stadion. De officier van justitie specificeerde de gevolgen hiervan. Zij sprak over de bezoekers die met angstige kinderen voortijdig het stadion verlieten, over bedreigde en bekogelde stewards, over de schade in het Willem II stadion, over de inzet van de politie en de beschadigde belangen van (de Marokkaanse samenleving in) Tilburg. Zij achtte dan ook genoegdoening op zijn plaats.

De Bredase politierechter veroordeelde zeven verdachten tot werkstraffen van 30 tot 100 uur. Een verdachte kreeg een geldboete opgelegd. De geweldplegers zullen hun werkstraffen (onder andere) in het Tilburgse Willem II stadion gaan uitvoeren. De Reclassering Nederland zet binnenkort in samenwerking met de gemeente Tilburg en Willem II deze werkgestraften aan het werk in het 14.700 zitplaatsen tellend terrein.

De tweede groep (meerderjarige) verdachten moet zich aanstaande donderdag voor de rechter verantwoorden. De verdachten konden onder andere door vertoonde beelden in Avro's Opsporing Verzocht worden aangehouden. Enkele van de geweldplegers meldden zichzelf kort na de uitzending.