Gemeente Heemskerk


dinsdag, 18 december 2007

Vermindering administratieve lasten voor Heemskerkers

Het college van Heemskerk heeft een pakket maatregelen ter vermindering van de administratieve lasten voor burgers vastgesteld. De maatregelen zijn tot stand gekomen in samenspraak met ondernemers, burgers en instellingen. De gemeente heeft deze groepen in drie bijeenkomsten gevraagd hoe administratieve lasten kunnen worden verminderd. Hieruit is gebleken dat veel regels kunnen worden vereenvoudigd of afgeschaft maar dat ook de dienstverlening kan worden verbeterd. De gemeente voert de maatregelen in het nieuwe jaar in.

Zo hoeven burgers bij het gebruik van de openbare ruimte minder vaak een vergunning aan te vragen. Een aantal vergunningen op grond van de APV wordt afgeschaft, vereenvoudigd of omgezet in algemene regels. Hiermee legt de gemeente de verantwoordelijkheid voor het correcte gebruik van de openbare ruimte terug bij burgers en ondernemers. Ook de burger die wil bouwen ervaart een lastenvermindering. Door een serie maatregelen zijn minder bouwvergunningen nodig en - als er toch een bouwvergunning nodig is - is de doorlooptijd van de aanvraagprocedure aanzienlijk korter. Een groot aantal gemeentelijke formulieren wordt geschrapt, vereenvoudigd of gedigitaliseerd.

Voor burgers die gebruik maken van gemeentelijke sociale voorzieningen zijn de maatregelen ook merkbaar. Zo staat een vereenvoudiging op stapel van de regels voor bijzondere bijstand, kwijtschelding en uitstroompremies. De winst zit hem hier vooral in het terugbrengen van de hoeveelheid formulieren. Voor bijvoorbeeld laagdrempelige bijzondere bijstand moesten burgers vier verschillende formulieren invullen, de gemeente brengt dit terug tot één formulier. Daar komt bij dat zo'n 600 formulieren worden vereenvoudigd. Bovendien profiteren instellingen die subsidie ontvangen van de lastenvermindering. Aanpassing van de subsidieverordening en het opstellen van subsidiebeleid leidt tot meer transparantie op dit gebied en tot kortere doorlooptijden van subsidieaanvragen. Het verminderen van administratieve lasten is een landelijke trend, ingezet door de landelijke overheid. Ook gemeenten realiseren zich steeds meer dat zij de lastendruk moeten terugdringen. De gemeente Heemskerk neemt in de regio het voortouw door als eerste gemeente in de regio concrete stappen te ondernemen.

---