Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 18 december

Winkeliers nemen brandveiligheid serieus

De VROM Inspectie onderzoekt jaarlijks de brandveiligheidssituatie in winkels. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) constateert dat winkelketens veel aandacht besteden aan de veiligheid van klanten en medewerkers. Winkelketens investeren jaarlijks miljoenen euro's in onder andere brandmeldinstallaties, blusmiddelen, BHV-trainingen en sprinklerinstallaties.

De VROM Inspectie heeft dit jaar een niet-representatief onderzoek gedaan naar de brandveiligheidssituatie van winkels in de regio Amsterdam, Utrecht en Almere. Een groot aantal winkels kwam goed uit het onderzoek. Winkelketens investeren jaarlijks miljoenen euro's in onder andere brandmeldinstallaties, blusmiddelen, bedrijfshulpverlening-trainingen (BHV-trainingen) en sprinklerinstallaties. Daarnaast is in elke winkel een ontruimingsplan aanwezig dat regelmatig wordt gecontroleerd.

Sprinklerinstallaties

Steeds meer winkels hebben sprinklerinstallaties om de brandveiligheid te garanderen. De RND heeft begin 2007 bij de staatssecretaris van Economische Zaken aan de bel getrokken over marktafscherming door Nederlandse sprinklerinstallateurs. Voor buitenlandse installateurs is het onmogelijk om in Nederland te werken. Gebleken is dat de prijzen in Nederland hoger liggen dan in omliggende landen.

Naar aanleiding van dit signaal is de RND betrokken bij de ontwikkeling van een nieuw certificaat voor sprinklerinstallaties. In oktober 2007 bleek dat ondernemingen nog steeds last ondervinden van de huidige sprinklerregeling. Een sprinklerinstallatie van een buitenlandse installateur kan geen certificaat krijgen, waardoor de winkel van de gemeente geen gebruiksvergunning ontvangt. De RND heeft daarom de brancheorganisatie van sprinklerinstallateurs dringend verzocht op korte termijn een oplossing voor deze bedrijven te bewerkstelligen.

De RND is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 41 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.