Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 18 december 2007

Mensenruil tussen bedrijf en wetenschap

NWO beloont vijftien voorstellen met een Casimir-subsidie van een ton

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 15 zeer goede onderzoeksvoorstellen gehonoreerd met een Casimir. Met deze subsidie kunnen onderzoekers van kennisinstellingen tijdelijk bij bedrijven werken en omgekeerd. De gehonoreerde voorstellen ontvangen maximaal 100.000 euro.

De belangstelling voor Casimir (www.nwo.nl/casimir) was ongeveer even groot als in 2006. In totaal dienden 31 onderzoekers een aanvraag in. Vijf van de 15 geselecteerde onderzoekers zijn vrouw. Acht onderzoekers zijn werkzaam in bedrijven op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Zij gaan onderzoek doen bij een kennisinstelling. Zeven onderzoekers zijn momenteel werkzaam bij een kennisinstelling en zullen onderzoek gaan doen binnen een bedrijf.


*** Zowel MKB als grote bedrijven ***
Bij zes van de vijftien subsidies spelen MKB-bedrijven een rol. In de negen andere gevallen gaat het om grotere, internationaal opererende bedrijven zoals Thales, Philips en Unilever. Philips sleepte dit jaar vier keer een Casimir in de wacht.


*** Doel ***
Doel van Casimir is de mobiliteit van onderzoekers te vergroten en meer uitwisseling van onderzoekers tot stand te brengen tussen bedrijven en kennisinstellingen. Het programma wordt gefinancierd vanuit het nationale Deltaplan Bèta Techniek dat is opgericht door de ministeries van EZ en OCW. Met Casimir wordt kennis en talent voor R&D en innovatie beter benut. Bovendien maakt Casimir een loopbaan in het onderzoek aantrekkelijker en vergroot het de carrièrekansen van onderzoekers.

Hieronder volgt een lijst van gehonoreerde onderzoekers. Daarbij staat een indicatieve tekst van hun onderzoeksplan.

Noot voor de redactie,