Politie Gouda pakt zakkenrollerij aan

Gouda , 18-12-2007 o De politie van Gouda houdt een actie om zakkenrollerij tegen te gaan. De politie gaat extra surveilleren in drukke (winkel)gebieden en in samenwerking met cameratoezicht van Stadstoezicht verdachte situaties aanpakken.

Terugdringen zakkenrollerij Na een middag winkelen kom je tot de ontdekking dat je portemonnee is gerold. Wat een gezellige en leuke middag was, wordt ineens een heel vervelende middag. Niet alleen ben je je geld en diverse (bank)pasjes kwijt maar is er ook nog eens het ellendige gevoel dat er iemand aan je jas of tas gezeten heeft. Iedereen kan van zakkenrollerij slachtoffer worden. In 2006 werden er in het district Gouwe IJssel (waaronder Gouda, Bodegraven, Boskoop, Schoonhoven) 120 personen gerold. Omdat de politie van Gouda ziet dat juist in de dure en drukke decembermaand zakkenrollers meer actief zijn start is er vanaf begin december gericht gesurveilleerd om zakkenrollerij terug te dringen.

Actie De politie zal zich regelmatig onder het winkelende publiek begeven. Dit doet ze naast in het vertrouwde uniform ook in burger om zakkenrollers te kunnen verrassen. In samenwerking met stadstoezicht, die de beelden van de camera uit lezen, kunnen agenten aangestuurd worden op verdachte situaties.

Risicoplaatsen en trucs Zakkenrollers hebben het vooral voorzien op mensen die hun aandacht bij andere dingen hebben dan bij hun portemonnee. Drukte bij bushaltes, warenhuizen bij kassas en schoenenzaken zijn voor hen bijvoorbeeld ideale plekken. Daarnaast slaan zakkenrollers vaak hun slag door de aandacht van hun slachtoffer af te leiden: Ze hebben daarvoor diverse trucs zoals het insluiten van mensen of afschermen met iets waardoor anderen het niet kunnen zien. Tumult maken met iemand, door hem bijvoorbeeld te beschuldigen dat hij een vlek op zijn kleiding heeft veroorzaakt. In restaurants en eethuizen rug aan rug te gaan zitten waarna de zakkenroller de over een stoel hangende jas leeghaalt en door te gluren bij een geldautomaat zodat een pincode wordt afgekeken en later de portemonnee met pas gerold wordt waarmee geld van de rekening wordt afgehaald.

Voorkom gerold te worden Er zijn een aantal tips die de kans om gerold te worden verkleind. Draag een tas met schouderriem om een schouder en de hals, zodat de tas voor je hangt en niet naast of achter je; Draag een tas met de klep/sluiting altijd aan de binnenzijde (naar het lichaam toegekeerd); Gebruik een tas van stevig materiaal dat niet makkelijk doorgesneden kan worden; Neem een tas altijd mee in de paskamer; Let goed op je spullen op plekken waar het heel druk is (bijvoorbeeld in een wachtrij en bij gedrang.) Let op wanneer iemand je aandacht probeert af te leiden (iemand loopt tegen je aan of een onbekend persoon spreekt je aan). Een eventuele handlanger maakt gebruik van die afleiding en slaat zijn slag. Veel zakkenrollers werken in duos; Neem nooit meer geld mee dan je nodig denkt te hebben: Gebeurt het toch! Doe dan altijd aangifte en blokkeer onmiddellijk bankpassen. Het signalement van de dader of de precieze toedracht kan wel eens extra tips voor de politie opleveren bij het opsporen van zakkenrollers of misschien vinden anderen (een deel van) je spullen wel terug en geven dit af bij de politie.