Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa herziet werkwijze digitaal onderzoek

18-12-2007

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de NMa digitale werkwijze 2007 gepubliceerd. Deze werkwijze hanteert de NMa tijdens en na bedrijfsbezoeken waarbij de toezichthouder inzage vordert en kopieën maakt van digitale gegevens. Met de nieuwe werkwijze beoogt de NMa op efficiëntere wijze digitaal onderzoek te doen en tegelijkertijd de rechten van ondernemingen optimaal te waarborgen.

In de nieuwe werkwijze wordt veel aandacht besteed aan transparantie en waarborgen richting ondernemingen. Zo krijgt de onderneming direct na afloop van een bedrijfsbezoek de gelegenheid om aan te geven welke gegevens betrekking hebben op correspondentie tussen de onderneming en hun advocaat en welke gegevens privé zijn. Deze gegevens mogen niet in het onderzoek betrokken worden. Of hier inderdaad sprake van is, beoordeelt de NMa buiten het onderzoek om.

Wanneer de NMa tijdens een bedrijfsbezoek een forensische image maakt, bijvoorbeeld een integrale kopie van een harde schijf, dan krijgt de onderneming de gelegenheid aan te geven welke gegevens niet vallen binnen het doel van het onderzoek. Bij de beoordeling van deze gegevens mogen de betrokken partijen aanwezig zijn.

Bij de NMa digitale werkwijze 2007 is een toelichting gevoegd waarin de procedure van het digitaal onderzoek nader staat beschreven.