Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » Wonen » De wijken

Bewoners geven wijk een ruime voldoende

Datum: dinsdag 18 december 2007
Bewoners van de IJsselsteinse wijk Europa/Oranjekwartier geven hun wijk gemiddeld een 6,8.

Zij waarderen het groene karakter en de goede openbare verlichting, de voorzieningen (scholen, openbaar vervoer, aantal speelplekken) en hun huizen.

Volgens de inwoners moet het groen beter onderhouden worden en zijn er niet genoeg parkeerplaatsen. Ze vragen aandacht voor de veiligheid in de wijk. De gemeente heeft een wijkplan gemaakt om knelpunten te verbeteren.
Samen met bewoners en het wijkplatform (bewonersgroep, politie, IJSW) heeft de gemeente IJsselstein een aantal verbeterpunten vastgesteld voor de wijk Europa/Oranjekwartier. De acties worden in 2008 uitgevoerd; een aantal oplossingsrichtingen moet nog nader worden uitgewerkt.
Bewoners van Europa/Oranjekwartier gaven via een enquête hun wijk gemiddeld een 6,8. Zaken die worden gewaardeerd zijn de hoeveelheid groen en verlichting, de voorzieningen en de woningen. Minder gewaardeerd worden het onderhoud van het groen en de paden, veiligheid en de parkeervoorzieningen.
80% Van de respondenten zegt zich betrokken te voelen bij de buurt(bewoners). De sfeer in de wijk krijgt het cijfer 6,5. De top vijf van zaken die volgens de respondenten moet worden aangepakt is als volgt:

1) Onderhoud groenvoorzieningen

2) Zwerfvuil/hondenpoep

3) Veiligheid/overlast

4) Onderhoud openbare ruimte

5) Parkeervoorzieningen
In de winter van 2006/2007 is de gemeente al begonnen om slecht onderhouden groenplekken drastisch te snoeien of om te vormen tot gras. Hierdoor zijn er veel minder klachten gemeld. In 2008 knapt de gemeente het trapveld aan de Nederlandlaan op. Volgend jaar wil de gemeente het hondenbeleid verbeteren, als de proef in Achterveld succesvol is. De bewonersgroep wil samen met de gemeente ontmoetingsavonden organiseren over veiligheid en het omgaan met (hang)jongeren.
Een van de bewoners vat het onderzoek samen: `Mensen kunnen weinig hebben van de jeugd. Europakwartier is nog steeds een fijne buurt.'