GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks wil energie-eiland in de Noordzee

Rotterdam, 18 december 2007

GroenLinks wil dat er in de Noordzee voor de haven van Rotterdam een energie-eiland komt met 800 windmolens en een waterkrachtcentrale. Dat is een van de voorstellen in het 'Deltaplan Duurzame Energie' dat GroenLinks-raadslid Arno Bonte donderdag presenteert. Het deltaplan vormt een alternatief voor de bouw van twee kolencentrales op de Maasvlakte.

Het eiland biedt ruimte aan een zogenaamde valmeercentrale. Dat is een constructie waarmee de energie die door windmolens wordt opgewekt, tijdelijk kan worden opgeslagen in een groot kunstmatig meer binnen de dijken van het eiland. Bij een overschot aan elektriciteit wordt zeewater uit het meer in de omringende zee gepompt, bij een tekort stroomt zeewater in het meer en drijft daarmee een generator aan. Het energie-eiland is goed voor een capaciteit van 2000 Megawatt. Dat is voldoende om 1,5 miljoen huishoudens van energie te voorzien.

De aanleg van het energie-eiland kost 4 miljard euro. Daarvan moet 3 miljard worden opgebracht door het bedrijfsleven en 1 miljard door het Rijk en de gemeente Rotterdam. Bonte vindt de investering van 1 miljard overheidsgeld gerechtvaardigd. 'Het energie-eiland levert een enorme innovatiekracht op. Bovendien bespaar je een hoop maatschappelijke kosten. De milieu- en gezondheidsschade van één kolencentrale bedraagt ruim 100 miljoen per jaar. Als je er twee minder bouwt, spaar je in totaal al gauw zo'n 8 miljard aan maatschappelijke kosten uit.'

Naast windenergie zal op het eiland ook ruimte zijn voor het benutten van getijdenenergie en golfslagenergie. Bonte: 'Het wordt een innovatielab op het gebied van duurzaamheid. Wubbo Ockels kan er zijn laddermolens testen en er komt een experiment met golfslagslangen die energie uit golven omzetten in elektriciteit.' Het eiland ligt 40 kilometer uit de kust, zodat de windmolens vanaf het strand van Hoek van Holland net niet zijn te zien.'

Donderdag spreekt de Rotterdamse gemeenteraad over de bouw van de kolencentrale van Electrabel op de Maasvlakte. Bonte zal dan zijn alternatieve plannen presenteren.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Arno Bonte Raadslid GroenLinks Rotterdam 06 - 247 59 207