Ingezonden persbericht


Persbericht

Ondiep is geen probleemwijk
Wij willen je geld niet!

DEN HAAG - Dinsdag 18 december, bewoners van 't Kleine Wijk in Ondiep geven Ella Vogelaar haar miljoenen terug. Ten onrechte heeft zij Ondiep gekwalificeerd als probleem-, achterstands-, aandachts- of toekomstige pracht- dan wel krachtwijk. "Bewoners, die trots zijn op deze historische volkswijk, worden geschoffeerd met dergelijke kwalificaties terwijl de wanprestaties van corporatie en gemeente worden beloond." Aldus Judith, bewoonster van 't Kleine Wijk.

Ondiep is geen probleem wijk, het is een prachtige gezellige wijk waar mensen met veel plezier wonen. Ondiep is een sprekend voorbeeld waar de tuinstadgedachte uit de laat- 19de eeuw een succes is geworden. Men heeft een kwalitatief hoogwaardige woning en woonomgeving bereikbaar gemaakt voor een redelijke prijs. Het sterke sociale vangnet maakt dat bewoners elkaar kennen en helpen in moeilijke tijden. Doordat Ondiepers relatief lang in hún wijk blijven wonen is er een gezonde diversiteit qua leeftijdsopbouw en afkomst ontstaan.

De hedendaagse opvatting over volkshuisvesting staat op gespannen voet met de tuinstadgedachte. In het kader van de herstructurering wordt de komende jaren een derde van Ondiep gesloopt om plaats te maken voor dure koopwoningen. In de statistieken zal dit de kapitaalkracht van de wijk verhogen, maar dat is puur cosmetisch. De twaalfhonderd gezinnen die gedwongen worden gespreid verdwijnen weliswaar uit de statistieken, maar zijn echt niet van de aardbodem verdwenen. Juist de kracht van de wijk, het sociaal kapitaal, wordt gesloopt.

Als er al verbeteringen nodig zijn in Ondiep, dan moet men zich richten op onderhoud van de woningen. De resultaatloze strijde van bewoners voor onderhoud en tegen sloop maakt hen moedeloos. Door de voortdurende onzekerheid is er geen enkele impuls te investeren. Met een gezonde onderhoudsinzet zullen corporaties en gemeente het vertrouwen van bewoners herwinnen. Door bewoners te betrekken bij het herstel en door de aandacht te vestigen op de bijzondere historie van deze wijk zullen bewoners zich weer met trots 'Ondieper' noemen.

meer info: http://www.hetondiep.nl/actie.htm

NOOT VOOR DE PERS,

Ingezonden persbericht