GroenLinks

GroenLinks wil kroegen Biblebelt langer open

18 december 2007

GroenLinks wil ruimere openingstijden voor uitgaansgelegenheden in de Biblebelt. Als we nu geen oplossing bieden voor de jongeren die zich rot vervelen, neemt alcoholmisbruik toe en komt de kater later aldus Tofik Dibi, Tweede-Kamerlid GroenLinks.

Hokken en keten waar jongeren zich klemzuipen, bevinden zich voornamelijk in het gebied tussen de Zeeuwse eilanden via de grote rivieren in Zuid-Holland, en Gelderland naar de kop van Overijssel. Maar ook in Noord-Holland, Friesland en Limburg bevinden zich concentraties van zuipketen. Dat blijkt uit een onderzoek van NRC-next.

Veel jongeren in de Biblebelt vinden dat er weinig te beleven is. Er zijn weinig kroegen en de kroegen die er zijn, sluiten al vroeg. In Urk en Staphorst sluit de kroeg om half twaalf. Het is daarom niet gek dat de jeugd haar toevlucht zoekt in keten, waar ze zich buiten alle regels om op de alcohol kunnen storten. GroenLinks roept deze gemeenten op om de sluitingstijden van horecagelegenheden te verruimen. Zo kunnen jongeren in een veiliger omgeving uitgaan. GroenLinks vraagt de minister om daar in zijn gesprek met ouders, brancheorganisaties en gemeenten voor te pleiten.

GroenLinks vindt dat het alcoholbeleid van het kabinet zich te eenzijdig richt op jongeren: alcoholmisbruik is zeker niet alleen een jongerenprobleem. Het is wel deels een etnisch probleem: vooral autochtone Nederlanders hebben er last van. Onterecht schuift het kabinet veel echte keuzes door naar de gemeenten. GroenLinks vindt dat er duidelijke landelijke regels moeten zijn, mede om alcoholtoerisme te voorkomen.

GroenLinks steunt de plannen om alcoholreclame aan banden te leggen en alcohol duurder te maken. GroenLinks is echter tegen het strafbaar stellen van alcoholbezit voor jongeren onder de 18 jaar. Zo mag een jongere niet eens meer een fles sherry naar zijn oma brengen. GroenLinks ziet niets in meer repressie voor jongeren, maar verwacht veel meer effect van een combinatie van strenge handhaving van de bestaande regels en effectieve straffen. Zo zouden jongeren die worden opgepakt voor openbare dronkenschap in aanraking moeten worden gebracht met (ex-) alcoholisten en Korsakov-patiënten om te zien waar hun gedrag later toe kan leiden. Bovendien moet er meer aandacht komen voor een preventieve aanpak, met goede voorzieningen voor jongeren en betere voorlichting.