Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 18 december 2007

18 Dec 2007


1. Bestemmingsplan Daalkampen II Gemeente Borger-Odoorn Het bestemmingsplan Daalkampen II van de gemeente Borger-Odoorn is door het college van GS goedgekeurd. Het bestemmingsplan is een gedeeltelijke herziening van het huidige plan en betreft alleen dat deel waar nieuwbouw kan worden gerealiseerd. Het bestemmingsplan zorgt voor een goede afronding van het gebied tussen de provinciale wegen en de reeds gerealiseerde woningen aan de westzijde van Borger.


2. Bestemmingsplan Zuidlaren Sprookjeshof, gemeente Tynaarlo Gedeputeerde staten hebben het bestemmingslan Zuidlaren-Sprookjeshof van de gemeente Tynaarlo goedgekeurd. Dit maakt het planologisch mogelijk voor het het attractiepark Sprookjeshof om aan westelijke zijde van het park uit te breiden.


3. Vervolgproject Hanse Passage
Gedeputeerde staten stellen maximaal 75.000 euro beschikbaar als cofinanciering voor de voortzetting van het Interregproject Hanse Passage. Per 1 januari 2008 eindigt dit netwerk van 15 regio's in noordoost Europa officieel. De bestuurders van de Hanse Passage willen dit netwerk voortzetten en gaan een subsidieverzoek indienen voor een drie jaar durend vervolgproject met als thema "Naar een innovatief ondernemersklimaat". Voor het college van de provincie Drenthe is dit netwerk een concrete invulling van de verdere ontwikkeling van de Noordelijke Ontwikkelingsas (NOA). Voorwaarde voor indiening van een projectvoorstel bij Interreg is dat alle beoogde deelnemers vooraf hun financiële betrokkenheid garanderen.


4. Subsidieaanvraag voor het project reconstructie Hoofdstraat-Noord Hoogeveen
Het college van GS stellen aan provinciale staten voor 500.000 euro beschikbaar te stellen aan de gemeente Hoogeveen voor het project `Reconstructie Hoofdstraat-Noord'. Dit project is onderdeel van de ambitie van de gemeente Hoogeveen om een kwaliteitsimpuls te geven aan de ontwikkeling van het centrum van Hoogeveen.


5. Overheveling budget digitalisering
Gedeputeerde staten hebben ingestemd met de overheveling van het budget digitalisering van 2007 naar 2008. Het bedrag van 105.000 euro is bestemd voor de aanschaf van hardware.


6. Stimuleringsregeling voor kleinere plattelandsondernemingen De STIPO-regeling voor stimulering van innovatie bij plattelandsondernemingen krijgt een vervolg. Met de regeling, die loopt van 2008 tot en met 2013, willen GS de innovatiekracht van kleinere bedrijven op het platteland in Drenthe met maximaal tien werknemers versterken. Een ondernemer, die een wezenlijk nieuw product op zijn bedrijf wil ontwikkelen, kan een beroep doen op de regeling. Die voorziet in een subsidie voor extern advies of voor een bijdrage in de investering. De nieuwe activiteit moet leiden tot een toename van de werkgelegenheid of productiecapaciteit met minimaal 20 procent. De regeling richt zich met name op toeristische bedrijven en landbouwbedrijven die willen verbreden. In zuidoost-Drenthe is de categorie MKB-bedrijven die van de regeling kunnen profiteren breder, omdat het hier een zogeheten Leadergebied betreft. Ook innovatieve investeringen van bedrijven uit de sectoren industrie, ambachten, zakelijke diensten en primaire landbouw kunnen in dit gebied voor een bijdrage in aanmerking komen.


7. Organisatiebesluit provincie Drenthe 2008 inclusief mandaatbesluit Het college van GS heeft ingestemd met het organisatiebesluit en mandaatbesluit provincie Drenthe 2008 en het opschonen van de verordeningen en regelingen. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Ondernemingsraad en het georganiseerd Overleg.


8. Statenvragen ex. artikel 41 inzake de verslechtering van de treindienst Zwolle-Emmen
GS hebben in een brief antwoord gegeven op vragen van GroenLinks inzake de verslechtering van de treindienst Zwolle-Emmen.


9. pMJP-projecten; geld voor landelijk gebied Gedeputeerde Staten hebben diverse subsidies toegekend uit het Provinciaal MeerJaren Programma (PMJP) voor het Landelijk gebied. Het Louis Bolk Instituut krijgt 95.046 euro voor een project waarmee meer inzicht wordt gekregen in de Drentse bodemkwaliteit en in maatregelen om de biologische bodemkwaliteit te verbeteren, waarmee bijvoorbeeld hogere (agrarische) opbrengsten kunnen worden verkregen. De gemeente Westerveld krijgt 35.243,50 euro om drie knelpunten op te lossen in de ecologische verbinding tussen de natuurgebieden Berkenheuvel en Oosterzand. Door het oplossen van deze knelpunten kunnen o.a. de groene kikker en (zand)loopkevers de vrij drukke wegen ongestoord passeren. Het IVN Consulentschap Drenthe krijgt 116.382 euro voor de extra inzet van een coördinator en een medewerker voor het Nationaal landschap Drentsche Aa. Zij zorgen voor voorlichting en educatie in het hele stroomgebied van de Drentsche Aa, zoals dat tot nu toe alleen voor het Nationaal park is gebeurd. Ook wordt 595.000 euro beschikbaar gesteld om aan de zuidzijde van het Nationaal Landschap de Drentsche Aa, langs de weg Tynaarloo-Zuidlaren (N386) een toegangspoort te realiseren met o.a. parkeervoorzieningen en aanliggende fiets- en wandelpaden. Tot slot wordt 750.000 euro beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van bedrijven op het platteland bij het investeren in innovatie.


10. Aanpassing Administratieve Organisatie pMJP De Administratieve Organisatie van het provinciaal Meerjarenprogramma (pMJP) is op één punt aangepast. Voor eenvoudige aanvragen met een lagere subsidieaanvraag dan 50.000 euro is een verkorte procedure opgenomen.


11. Opdrachtverlening communicatie omgevingsbeleid Gedeputeerde staten hebben communicatieadviesbureau Dizain opdracht verleend om zorg te dragen voor de communicatie rond de totstandkoming van het nieuwe omgevingsbeleid.


12. Grondwaterheffing 2008
GS hebben de grondwaterheffing voor 2008 vastgesteld. De heffing is geïndexeerd en wordt daarmee verhoogd van 1,025 euro per 100 m3 ontrokken grondwater naar 1,036 euro per 100 m3 onttrokken grondwater op basis van de consumenten prijsindex voor 2007.


13. Schriftelijke vragen begroting Vuelta
Het college van GS heeft in een brief gereageerd op schriftelijke vragen van de PvdA over de bijdrage van de provincie Drenthe aan de Vuelta in 2009. GS hebben de statenfractie laten weten in het voorjaar van 2008 met nadere informatie te zullen komen.

Eerder genomen besluiten

Statenvragen ex. artikel 41 inzake ontwikkelingen rond de N34 ter hoogte van Ees
GS hebben in een brief antwoord gegeven op vragen van R. Westerhof van de SP inzake de ontwikkeling rond de N34 ter hoogte van Ees.

Aanbevelingen statencommissie Omgevingsbeleid n.a.v. PVVP-avonden GS hebben in een brief aan de statencommissie Omgevingsbeleid aangegeven hoe zij omgaan met de aanbevelingen die de commissie heeft gedaan op basis van de georganiseerde avonden over het PVVP Drenthe.

Bestemmingsplan Dalen gemeente Coevorden
Gedeputeerde staten hebben het bestemmingsplan Dalen van de gemeente Coevorden gedeeltelijk goedgekeurd. Het plan legt de bestaande situatie grotendeels vast. Daarnaast voorziet het plan in de mogelijkheid om enkele nieuwe woningen planologisch mogelijk te maken. GS hebben goedkeuring onthouden aan de in het plan opgenomen mogelijkheid om delen van de bestemming Archeologische verwachtingswaarde van de Indicatieve Kaart Archeologische Waarden (IKAW) te verwijderen.