TenneT


Belangrijke stap naar gemeenschappelijke elektriciteitsmarkt

18-12-2007

Netbeheerders Benelux, Frankrijk en Duitsland naar gemeenschappelijke onderneming

De transportnetbeheerders Cegedel Net, Elia, ENBW TNG, E.ON Netz, RTE, RWE TSO en TenneT hebben besloten om een gezamenlijke onderneming met betrekking tot grensoverschrijdende diensten op te zetten onder voorwaarde van de verkrijging van de benodigde toestemmingen van de overheden en de betrokken bedrijven. De oprichting van deze maatschappij markeert een belangrijke stap in de richting van een integratie van de vijf elektriciteitsmarkten in één regionale elektriciteitsmarkt, zoals overeengekomen in de gemeenschappelijke intentieverklaring van juni 2007 tussen de betrokken ministeries, regelgevende instanties, transportnetbeheerders, energiebeurzen en vertegenwoordigers van de marktpartijen van de vijf landen.

De nieuwe maatschappij CASC-CWE (Capacity Allocation Service Centre (for the Central Westeuropean Electricity market) wordt gevestigd in Luxemburg. De onderneming CASC-CWE zal namens de betrokken netbeheerders optreden als centraal orgaan voor de implementatie en uitvoering van diensten in verband met het veilen van elektriciteitstransportcapaciteit op de gemeenschappelijke grenzen tussen de vijf landen. CASC-CWE zal grensoverschrijdende handel en
-levering voor alle marktpartijen op de centrale West-Europese elektriciteitsmarkt gemakkelijker maken, met name dankzij de standaardisering van systemen en regelgeving. Dankzij dit initiatief zal de liquiditeit en de concurrentie op de vijf markten toenemen.

Directeur

Corné Meeuwis zal per 1 januari 2008 de functie vervullen van directeur van CASC-CWE. Meeuwis is sinds 1999 werkzaam voor de Nederlandse landelijk netbeheerder TenneT als manager markt en regulering. Eerder was hij betrokken bij de oprichting van TSO Auction en bij de verwezenlijking van de trilaterale marktkoppeling tussen België, Frankrijk en Nederland.