Waterschap Roer & Overmaas


zuiveringsbeheer door waterschappen

Aanzienlijke verbetering zuiveringsbeheer door waterschappen

De waterschappen hebben hun prestaties op het gebied van de zuivering van afvalwater sterk verbeterd. Waterschappen voldoen ruimschoots aan de wettelijke eisen voor fosfaat- en stikstofverwijdering en hebben een reductie van het gebruik van fossiele energiebronnen gerealiseerd. Hiermee leveren de waterschappen een belangrijke bijdrage aan de milieudoelstellingen van het kabinet. De kosten voor de zuivering van afvalwater zijn daarentegen nauwelijks gestegen. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport `Zuiver Afvalwater 2006' dat het bestuur van de Unie van Waterschappen op 12 december aan de Staatsecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft aangeboden.

In het rapport `Zuiver Afvalwater 2006' geven de waterschappen inzicht in de prestaties en kosten van hun zuiveringstaak. Het rapport is gebaseerd op de resultaten van de Bedrijfsvergelijking Zuiveringsbeheer over het jaar 2006, de derde landelijke bedrijfsvergelijking over het zuiveringsbeheer . De bedrijfsvergelijkingen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de prestaties. De waterschappen willen verder op deze weg doorgaan, omdat zij als gevolg van de Europese Kaderrichtlijn Water, met eisen aan de kwaliteit van het oppervlaktewater, grote investeringen moeten doen. De waterschappen streven ernaar een deel van de extra kosten die hiermee gemoeid zijn op te vangen door doelmatigheidsverbeteringen, onder andere in het zuiveringsbeheer.

De bedrijfsvergelijking is een waardevol instrument om verbetermogelijkheden in de bedrijfsvoering te vinden. Naast de rapportage over de landelijke trends beschikt ieder waterschap over een uitgebreid intern rapport. Op basis van de individuele rapporten zullen waterschappen individueel verbetertrajecten opstarten. De waterschappen pakken ook gezamenlijk een aantal zaken op. Belangrijkste speerpunten voor de komende jaren zijn het verder terugdringen van het energieverbruik voor de afvalwaterzuivering, het nog beter laten functioneren van de zuiveringsinstallaties en afspraken met gemeenten en drinkwaterleidingbedrijven over samenwerking in de waterketen.