Stadsdeel Zeeburg

Onderzoek naar mantelzorg in Zeeburg gepresenteerd

18 december 2007
Stadsdeel Zeeburg erkent de positie van mantelzorgers, waardeert hun inzet voor hun naaste en wil hen, daar waar nodig, ondersteunen. Om inzicht te krijgen in de mantelzorg heeft Markant, de organisatie in Amsterdam voor mantelzorg, onderzoek gedaan in Zeeburg. In een bijeenkomst met betrokken organisaties presenteerde Markant de bevindingen en deed enkele aanbevelingen.

Enkele uitkomsten en aanbevelingen uit het onderzoek van Markant en acties van het stadsdeel:

* Laagopgeleide allochtone vrouwelijke mantelzorgers lopen een groot risico op overbelasting.

* Er zijn diverse kwetsbare groepen mantelzorgers die meer aandacht verdienen.

* Het verspreiden en up-to-date houden van informatie over ondersteuning is van groot belang. Hiertoe is het zogenaamde Vliegwiel ontwikkeld.

* Kennisoverdracht: Markant heeft veel kennis in huis; deze kennis moet gedeeld en overgedragen worden aan de instellingen die actief zijn in Zeeburg.

* Erkenning van mantelzorgers: stadsdeel Zeeburg zal volgend jaar uitgebreid stil staan bij de Dag van de Mantelzorger, maar wil dat de positie van mantelzorgers het hele jaar door erkend en gewaardeerd wordt.

* Aanstellen van een kwartiermaker. In 2008 zal de nieuwe welzijnsaanbieder een 'mantelzorgmakelaar' aanstellen.

Stadsdeelwethouder Jan Hoek: 'Het onderzoek van Markant biedt ons inzicht in de situatie van mantelzorgers in Zeeburg en laat zien waar we het beter kunnen doen. Samen met alle betrokken organisaties zal het stadsdeel werken aan de ondersteuning van mantelzorgers, bijvoorbeeld als het gaat om respijtzorg. Door dit goed aan te pakken, wordt het risico van overbelasting van mantelzorgers verkleind.'

Betrokken organisaties ondertekenen intentieovereenkomst mantelzorg.

Aansluitend aan de presentatie van het onderzoek werd een intentieovereenkomst getekend door de betrokken organisaties*. Stadsdeel Zeeburg zal de regie op zich nemen bij de uitvoering van de overeenkomst.

Meer informatie

Markant: Ellen Bakker, tel. (020) 886 0128 en e-mail e.bakker@at.nl.


* De betrokken partners zijn: Assadaaka, Civic Zeeburg, Comité Onze Hoop, Cordaan, GGZ AMC/ De Meren, Loket Zorg en Samenleven, Markant, steunpunt mantelzorg, MEE Amstel en Zaan, Stichting Flevohuis, Stichting Voorportaal IJburg, Platform Mantelzorg Amsterdam en stadsdeel Zeeburg en ZIN.