De Nederlandse Bank

pensioenfonds lager als sponsor veel schuld heeft

Publicatie DNB Working Paper 158: Dekkingsgraad pensioenfonds lager als sponsor veel schuld heeft

Nieuwsbericht

Datum 18 december 2007

De dekkingsgraad en de beleggingen van pensioenfondsen worden mede beïnvloed door het bedrijf dat hun sponsort. Heeft de sponsor veel schuld, dan hebben pensioenfondsen een lagere dekkingsgraad en beleggen ze relatief meer in aandelen. Pensioenfondsen met een kleine sponsor hebben een lagere dekkingsgraad en krijgen minder werkgeverspremie.

Dit zijn de meest opvallende resultaten uit een onderzoek naar de invloed van bedrijven op de financierings- en beleggingsbelissingen van hun pensioenfondsen.

In het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens van circa 550 Nederlandse ondernemingspensioenfondsen die onder toezicht stonden in de jaren 1996-2005; dus inclusief de moeilijke jaren 2000-2002 waarin de dekkingsgraad van pensioenfondsen inzakte door de malaise op de aandelenmarkten.

De onderzoeksresultaten geven aan dat het voor de toezichthouder belangrijk is te kijken naar de risicokarakteristieken en de financiële positie van het sponsorbedrijf. Deze kunnen immers van invloed zijn op de solvabiliteit van het pensioenfonds.

De onderzoekers Phil Davis (Brunel University), Sybille Grob (DNB), en Leo de Haan (DNB) doen verslag van hun bevindingen in Working Paper nr. 158 'Pension fund finance and sponsoring companies: empirical evidence on theoretical hypothesis'