Ingezonden persbericht


WINNENDE WOORDEN

Portugese journalist tot winnaar van de EU Journalistenprijs 2007 gekozen

18 december 2007, Brussel ­ Vandaag worden in Brussel de winnaars van de Journalistenprijs 2007 van de Europese Unie bekendgemaakt. De wedstrijd, die alle 27 EU-lidstaten omvat, is een eerbetoon aan het werk van journalisten die over discriminatie schrijven.

Maria do Céu Neves, uit Portugal, is uit meer dan 800 inzendingen gekozen om de eerste prijs in ontvangst te nemen voor haar artikel "Portuguese contribute to a new kind of European slavery" (Portugezen dragen bij aan een nieuwe vorm van Europese slavernij) -- een artikel over de verschrikkelijke behandeling van zowel Portugese als Poolse gastarbeiders in Nederland, in juni gepubliceerd in Diario de Noticias.

Een pan-Europese jury van prominente deskundigen op het gebied van antidiscriminatie, journalisten en media- experts hebben besloten om het artikel van Neves met de eerste prijs te belonen, en loven haar journalistieke stijl en inzicht in het onderwerp.

"In het artikel van Neves wordt discriminatie van een ongebruikelijke en zeer verrassende kant belicht, namelijk dat van de Portugese en Poolse arbeiders die worstelen om werk te vinden in Nederland. Het feit dat Europa blind lijkt te zijn voor de situatie van deze mensen die duizenden kilometers hebben gereisd om hun brood te verdienen, wordt benadrukt. Het artikel is nog krachtiger door de eerstehands ervaring die de schrijfster met de situatie heeft", stelde de jury.

De tweede prijs ging naar Marie-Madeleine Péretie en Adeline Trégouët uit Frankrijk, voor hun samen geschreven stuk: "Discrimination: solutions that work," (Discriminatie: oplossingen die werken) gepubliceerd in Courrier Cadres. Hun artikel benadrukt de zeer concrete discriminatie waar sollicitanten overal in Europa mee te maken hebben, en bekritiseert wervingspraktijken in Europa en met name in Frankrijk.

William Briggs, uit het Verenigd Koninkrijk, kreeg de derde prijs voor zijn artikel in de Scotland on Sunday "Pursued by Prejudice" (Achtervolgd door vooroordelen), over racisme tegen de Roma in Schotland.

Maria Sterkl uit Oostenrijk kreeg de speciale prijs voor haar artikel "Growing old together in the `foreigners' district" (Samen oud worden in de 'buitenlandersbuurt') gepubliceerd op www.derstandard.at. In het artikel wordt het werk van Fonds Soziales Wien beschreven, een organisatie die in het leven geroepen is om de problemen aan te pakken waar oudere vrouwen van etnische minderheden in Wenen mee te maken hebben. De speciale prijscategorie is gecreëerd om die artikelen te eren die de nadruk leggen op activiteiten die plaatsvinden in het kader van het Europese jaar van gelijke kansen voor iedereen, en artikelen die meervoudige discriminatie in ogenschouw nemen, zoals bijvoorbeeld homoseksuelen van een etnische minderheid of ouderen met een handicap. Voor de speciale prijs zijn 445 inzendingen ontvangen. De jury heeft ook een eervolle vermelding gegeven aan de Spaanse journalist, Francisco Gavilan, voor zijn artikel "Choosing whom to hate" (Kiezen wie je haat), uit Ao Cero.

De EU Journalistenprijs is in 2003 opgericht als onderdeel van de campagne "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet." Bezoek onderstaande website voor meer informatie over de prijs . http://journalistaward.stop-discrimination.info/99.0.html

Persvoorlichter:
MEDIA CONSULTA International Holding AG
Kerstin Saal
Tel: +49 30 65 000-307, Fax: +49 30 65 000-460
E-mail: k.saal@media-consulta.com

"Verschil moet er zijn. Discriminatie niet."
Het DG Employment, Social Affairs and Equal Opportunities van de Europese Commissie voert een panEuropese informatiecampagne van vijf jaar om discriminatie omwille van ras of etnische afkomst, geloof of overtuiging, invaliditeit, leeftijd of seksuele geaardheid, tegen te gaan. De campagne "Verschil moet er zijn. Discriminatie niet." is bedoeld om mensen te informeren over de Europese antidiscriminatie wetgeving en tevens de voordelen van diversiteit op de werkplek te promoten.

Meer informatie over de campagne vindt u op www.stopdiscrimination.info

2007, het Europese Jaar van gelijke kansen voor iedereen' In 2007 heeft het DG Employment, Social Affairs and Equal Opportunities door middel van het Europese jaar van gelijke kansen voor iedereen getracht mensen in de EU meer bewust te maken van hun recht op gelijke behandeling en een leven zonder discriminatie. Het jaar gaat ook een groot debat op gang brengen over de voordelen van diversiteit voor zowel Europese gemeenschappen als individuen. De activiteiten die tijdens het jaar ondernomen worden, zijn bedoeld om de discriminatie waar sommige mensen onder lijden, omwille van hun geslacht, ras of etnische afkomst, geloof over overtuiging, invaliditeit, leeftijd of seksuele geaardheid, tegen te gaan.

Meer informatie vindt u op http://equality2007.europa.eu

---- --