Eenmalige impuls mantelzorgondersteuning

18/12/2007 15:39



VNG



Gemeenten ontvangen in 2007 eenmalig 32 miljoen euro voor mantelzorgondersteuning. Het betreft een extra impuls voor investeringen die een langdurig positief effect hebben op de omvang en of kwaliteit van de lokale en regionale mantelzorgers.

De staatssecretaris van VWS, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en Mezzo (als vertegenwoordiger van de mantelzorgers) hebben daartoe op 18 december een convenant ondertekend waarin de afspraken staan vermeld.

Het gaat om een eenmalige toevoeging van 32 miljoen euro aan het gemeentefonds. De verdeling van het geld gebeurt op transparante wijze. Belanghebbende lokale organisaties en individuen worden op de hoogte gebracht van het bedrag dat de desbetreffende gemeente in het kader van dit convenant ontvangt. De VNG vindt transparantie en zicht op de besteding een goede zaak, maar vindt ook dat gemeentefondsgelden in principe vrij besteedbaar zijn. Het voorliggende convenant geeft zowel ruimte als richting aan gemeenten bij de besteding van de middelen.

Verantwoording over de besteding zal straks horizontaal (lokaal) plaatsvinden. Gemeenten, VWS en Mezzo spraken af dat in 2008 en 2009 een kleinschalig onderzoek wordt uitgevoerd naar de besteding van de middelen. Ook wordt er een aantal regionale bijeenkomsten georganiseerd waarin gemeenten met elkaar de geboekte resultaten kunnen bespreken.

De middelen zijn afkomstig uit het budget voor de Regeling waardering mantelzorgers, waarvoor dit jaar 65 miljoen euro beschikbaar was. Mensen die langdurig en intensief zorg aan een naaste verlenen, konden als blijk van waardering 250 euro krijgen. In oktober bleek dat in 2007 circa 40.000 aanvragen waren ingediend, gehonoreerd en uitbetaald. Hierdoor blijft er een substantieel bedrag over van het oorspronkelijke budget, waarvan nu dus 32 miljoen euro naar gemeenten gaat.

Den Haag, 18 december 2007





http://www.vng.nl