Ondernemers willen efficiënter en goedkoper systeem auteursrechten

18/12/2007 15:48



VNO-NCW



Ondernemers willen efficiënter en goedkoper systeem auteursrechten

Elfduizend handtekeningen voor minister Hirsch Ballin

Den Haag, 18 december 2007 - Voorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW en vice-voorzitter Jan Meerman van MKB-Nederland overhandigen op donderdag 20 december aan minister Hirsch Ballin van Justitie ruim 11.000 handtekeningen van ondernemers die het niet eens zijn met de manier waarop zij worden aangeslagen voor auteursrechten. Dat gebeurt om 10.00 uur in het Haagse Perscentrum Nieuwspoort.

De overhandiging van de handtekeningen is het sluitstuk van de actie De maat is vol, die MKB-Nederland, VNO-NCW en een groot aantal branches eind september zijn gestart. Zelden zijn de twee ondernemersorganisaties door zoveel leden individueel benaderd als over het dossier auteursrechten. Ondernemers zijn graag bereid voor auteursrechten te betalen, maar hebben de buik vol van de manier waarop zij dat nu moeten doen. MKB-Nederland en VNO-NCW vragen minister Hirsch Ballin om een nieuwe toezichtswet, minder innings- en uitvoeringsorganisaties, lagere en transparante tarieven en een efficiënter inningssysteem.

Vertegenwoordigers van beide organisaties hebben om 12 uur ook een ontmoeting met staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. In dat gesprek zal de nadruk liggen op de administratieve lasten en regeldruk die het huidige systeem van auteursrechten innen met zich meebrengt.

U bent van harte welkom om de overhandiging van de handtekeningen aan minister Hirsch Ballin bij te wonen. Die vindt plaats om 10.00 uur in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag (Van der Poelzaal). Van ondernemerszijde zijn daarbij aanwezig: Bernard Wientjes (voorzitter VNO-NCW), Jan Meerman (vice-voorzitter MKB-Nederland), Hajé de Jager (voorzitter Koninklijk Horeca Nederland) en Hans-Onno van den Berg (voorzitter commissie administratieve lasten).