Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ACADEMISCH ZIEKENHUIS MAASTRICHT

azM doet als eerste ziekenhuis in Nederland onderzoek:

Pijn op de borst door paniek of hartafwijking

MAASTRICHT - 18 december 2007 Patiënten hebben vaak een onverklaarbare pijn op de borst. Onverklaarbaar in cardiologische zin, maar misschien wel psychiatrisch uit te leggen als paniekaanvallen. Om deze patiënten te kunnen identificeren gebruikt het azM als eerste ziekenhuis in Nederland de zogeheten 35% CO2-provocatietest.

De 35% CO2-provocatietest is binnen de experimentele psychiatrie een veelgebruikte test om paniekaanvallen op te wekken. Echter binnen een ziekenhuis is deze test (nog) onbekend. Het azM gebruikt als eerste ziekenhuis dit onderzoek om na te gaan of patiënten met niet-cardiale pijn op de borst een paniekstoornis hebben als verklaring voor hun klachten.

Tijdens de test ademen patiënten een mengsel in van 35% CO2 en 65% O2. Voor en na de meting vullen zij een vragenlijst in over angst- en panieksymptomen, en worden pols en bloeddruk gemeten. Bovendien wordt tijdens de test een continue ECG-registratie gemaakt. Patiënten waarbij is gebleken dat ze een paniekstoornis hebben, reageren doorgaans positief op de test en herkennen de opgewekte klachten.

Eye-opener
Dr. Petra Kuijpers werkt als enige cardioloog in Nederland op het aandachtsgebied van de cardiopsychiatrie, en heeft deze test gevalideerd voor niet-cardiale pijn op de borst-patiënten. Dit kan voor deze categorie patiënten een 'eye-opener'zijn. Vaak blijven patiënten jarenlang in een cardiologisch of ander somatisch circuit lopen, terwijl de paniekstoornis door de psychiater of psycholoog behandeld kan worden, mits herkend!

Uiteindelijk kan het toepassen van deze test kostenbesparend zijn, omdat een snellere en betere herkenning zal leiden tot een juiste verwijzing en adequate behandeling, en patiënten daardoor minder op somatische afdelingen blijven komen en minder andere diagnostische testen hoeven te ondergaan.

Nieuwslicht
Het wetenschapsprogramma Nieuwslicht van VARA-televisie wijdt in de komende uitzending een item aan de 35% CO2-provocatietest. De opnamen worden uitgezonden in Nieuwslicht op woensdag 19 december a.s. Ned 3, circa.20.25 uur.

Noot voor de redactie /