Politie Midden- en West Brabant

Politie treft in twee woningen 270 kilo illegaal vuurwerk aan

OOSTERHOUT NB, 18 december 2007

Politie treft in twee woningen 270 kilo illegaal vuurwerk aan

KAATSHEUVEL / OOSTERHOUT Agenten van het Regionale Milieuteam van de politie Midden en West Brabant hebben gistermiddag en vanochtend zoekingen ingesteld in woningen in Kaatsheuvel en Oosterhout. In totaal nam de politie ruim 270 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag. In een woning in Kaatsheuvel werd de 23-jarige bewoner aangehouden. In Oosterhout is de 40-jarige bewoner gehoord.

In een slaapkamer in een woning in Kaatsheuvel troffen agenten gisteravond ruim 120 kilo aan niet toegestaan consumenten vuurwerk aan, bestaande uit zowel sier- als knalvuurwerk. De 23-jarige bewoner legde op het bureau een bekennende verklaring af.

In een woning in Oosterhout vond de politie 150 kilo aan illegaal vuurwerk, bestaande uit onder andere zwaar vuurwerk voor professioneel gebruik. Het vuurwerk, bestaande uit onder andere enkele flowerbeds en een Chinese rol zijn in beslag genomen.

Bij veel ongevallen met vuurwerk is er sprake van verboden consumenten vuurwerk. Dit vuurwerk heeft meestal een veel zwaardere lading dan is toegestaan en ook ontbreekt vaak de gebruiksaanwijzing. De explosiekracht is zo groot dat dit gemakkelijk beschadigingen aan gehoor of longen kan veroorzaken. Ook is niet altijd duidelijk hoe of het aangestoken moet worden. Soms zitten er twee lonten aan. Lonten van professioneel vuurwerk brandt sneller dan de normale lonten. Ondeskundig gebruik leidt tot ernstige ongevallen. Ook de opslag van dit verboden vuurwerk levert enorme veiligheidsrisicos op. Daarom worden illegale handel, illegaal vervoer én illegale opslag van verboden vuurwerk hard aangepakt door politie en justitie. Het Regionaal Milieuteam (RMT) van de Politie Midden en West Brabant doet recherchematig onderzoek naar illegaal vuurwerk en de mensen die daarin handelen.

Auteur: Desirée Brabers