Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


PERSBERICHT

ROVER blij met besluit tot onderzoek naar spoorlijn Amersfoort - Veenendaal
Het besluit van de Provinciale Staten van Utrecht, om Gedeputeerde Staten een onderzoek uit te laten uitvoeren naar de haalbaarheid van de revitalisering van de spoorlijn Amersfoort Veenendaal, is door de Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer positief ontvangen.

De Werkgroep Hartlijn van ROVER maakt zich al geruime tijd sterk voor dit onderzoek. Dit omdat eerdere beperkte onderzoeken geen basis vormden voor een evenwichtige besluitvorming.

De door het CDA, met steun van een meerderheid van de Provinciale Staten, ingediende motie gaat veel verder dan alleen een onderzoek naar vervoerswaarden. Ook de gevolgen van het hergebruik van het tracé voor de regionale economische, sociale en maatschappelijke ontwikkelingen, zullen in het onderzoek meegenomen worden.

Het College van Gedeputeerde Staten zal in het eerste kwartaal van 2008 een onderzoeksvoorstel aan Provinciale Staten aanbieden. ROVER hoopt dat de Provincie Utrecht gebruik wil maken van de informatie die door de Werkgroep Hartlijn in de afgelopen tijd is verzameld. Gezien het feit dat Gedeputeerde Staten aan de Staten toegezegd hebben vaker overleg te hebben met maatschappelijke organisaties, verwacht de werkgroep dat dit ook het geval zal zijn.

De werkgroep Hartlijn is van mening dat het voorgestelde onderzoek zal uitwijzen dat het weer in gebruik nemen van deze verbinding als Lightrail, niet alleen economische, sociale en maatschappelijke mogelijkheden biedt, maar ook nieuwe ruimtelijke kansen geeft aan de Oostflank van de provincie Utrecht. In het oog springend zijn daarbij de omgeving van de vernieuwde halte-locaties in Leusden en Woudenberg/Scherpenzeel, alsmede potentiële transferia bij de A28 en de A12.
Pagina geplaatst: 18 december 2007