Provincie Utrecht

Cultuurbereik in 2008: in teken van diversiteit en nieuw publiek

18-12-2007 -

Provincie Utrecht wil met het Actieprogramma Cultuurbereik 2004-2008 het cultureel bewustzijn van burgers vergroten en meer en ander publiek bereiken. Zoveel mogelijk burgers nemen actief deel aan kunst en cultuur, dat is wat het actieplan wil bereiken. In de provinciale plannen voor het jaar 2008 staat diversiteit centraal. Dat betekent dat we meer diversiteit in het aanbod willen maar ook bij de bezoekers.

Met gemeenten gaat de provincie overeenkomsten afsluiten, waarbij gemeenten zelf ook financieel bijdragen en samenwerking in de regio organiseren, zoals cultuurpunten in regionale bibliotheken. Voor het voortgezet onderwijs wordt gewerkt aan een nieuwe werkvorm voor scholen, 'Het Mobiele Atelier'. Het Erfgoedhuis en Kunst Centraal ontwikkelen educatieve projecten voor het voortgezet onderwijs. Doel is dat eind 2008 zeker 75 % van de scholen meedoet met de educatieve projecten. Er komt ook een regionale versie van de CKV-site, een site die middelbare scholieren en docenten gebruiken bij het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming.

Culturele instellingen die in staat zijn een nieuw en diverser publiek te bereiken komen in aanmerking voor subsidie; de voorwaarden zijn uitgewerkt in een projectplan. Er blijkt veel behoefte te zijn aan meer informatie en deskundigheidsbevordering op het gebied van culturele diversiteit. Daarom is een kennisnetwerk opgericht, het Netwerk Diversiteit Utrecht. In 2008 organiseert het Netwerk een Estafette, waarin veel kennis wordt uitgewisseld en trainingen worden gegeven. Ook een programma als De Vrede van Utrecht biedt duidelijk kansen voor diversiteit; cultuur wordt in dit programma sterk gekoppeld aan de maatschappelijke actualiteit. Op het gebied van cultureel erfgoed is het project 'Bewaar wat' een mooi voorbeeld. Het project is in 2007 gestart en loopt in 2008 door. 'Bewaar wat ' zoekt de mensen letterlijk op, en vraagt aan een zo divers mogelijk publiek 'wat vindt u de moeite waard om te bewaren?'
Deze en vele andere initiatieven staan op stapel in 2008, om Utrecht stad en regio te laten bruisen!

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon (030) 258 3539