Provincie Utrecht

Missie naar China werpt vruchten af

18-12-2007 -

Kansen voor de toekomst met Asia Games en World Expo Shanghai

De landelijke handelmissie die in september onder leiding van de Utrechtse commissaris van de Koningin naar China afreisde, heeft goede resultaten opgeleverd. Dit blijkt uit het verslag van GS aan Provinciale Staten.

In Guangzhou - de hoofdstad van de Zuid-Chinese provincie Guangdong - opende de commissaris van de Koningin Robbertsen een expositie van het Utrechtse museum van Speelklok tot Pierement. Deze tentoonstelling trok ruim 36.000 bezoekers. Met de 25 grootste touroperators in de Zuid-Chinese provincie Guangdong zijn contacten aangeknoopt om afspraken te maken over de toeristische promotie van Utrecht in het Verre Oosten en de komst van meer Chinese toeristen naar Utrecht. Verspreid over China liggen er momenteel meerdere aanvragen bij het Utrechtse museum Van Speelklok tot Pierement voor deze expositie.

De reacties van Utrechtse ondernemers die deelnamen aan deze handelsmissie zijn over de gehele linie positief. Een kaasfabriek in Woerden meldt de provincie in gesprek te zijn met Chinese importeurs en verwacht in 2008 een afzetmarkt op te zetten. Een ander Utrechts bedrijf dat gespecialiseerd is in projecten op gebied van gezondheidszorg werkt momenteel aan de opzet van een Universitaire Campus. Een onderneming uit Nieuwegein die (relatie)geschenken verhandelt geeft aan gesprekspartners "van hoog niveau" gesproken te hebben, dankzij bemiddeling door de provincie. Dit opende de spreekwoordelijke deur naar twee nieuwe vestigingen in China en Hong Kong. Een ingenieursbureau in Cothen tenslotte laat weten in gesprek te zijn met Chinese partners en verwacht binnen enkele maanden van start te gaan met de eerste zakelijke transacties.

Vriendschapsverdrag met Guangdong
De provincie Utrecht onderhoudt sinds 1995 een vriendschapsverdrag met de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Onder de vlag van dit samenwerkingsverband organiseert de provincie samen met partijen als de Utrechtse Kamers van Koophandel economische en culturele uitwisselingsprogramma's. De provincie ziet in de nabije toekomst ook nieuwe aanknopingspunten voor coproducties op het gebied van sport in China. Zo worden in 2010 in Guangdong de Asia Games gehouden. Verder liggen er kansen om in Randstadverband aan te haken op de Wereldtentoonstelling die in 2010 in Shanghai wordt georganiseerd, aldus GS.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030- 258 3196