Gemeente Sneek


gaat nog een half jaar door

Gescheiden luierinzameling gaat nog een half jaar door

De in januari gestarte eenjarige proef met de gescheiden luierinzameling bij kinderdagverblijven in Sneek gaat nog minimaal een half jaar, tot 1 juli 2008, door.

De inzameling was bijna noodgedwongen gestopt omdat de verwerker van de luiers - Knowaste- haar activiteiten op 29 oktober plotseling per direct heeft gestaakt. De firma Omrin, die in opdracht van Knowaste de luiers inzamelde, heeft op eigen initiatief de inzameling van de luiers voortgezet.

Als op 1 juli volgend jaar blijkt dat er geen milieurendement te behalen valt, dan wordt alsnog gestopt met het gescheiden inzamelen van de luiers bij kinderdagverblijven. Op dit moment is er namelijk geen alternatief om de luiers te verwerken op de wijze waarop Knowaste dat deed. Zo'n alternatief dient er wel te zijn over een half jaar. Knowaste maakt papier, plastic en compost uit het materiaal van de luiers.

Circa 50.000 kilo ingezameld dit jaar
De gemeente Sneek wil liever nog niet stoppen met de gescheiden luierinzameling die op 15 januari 2007 als éénjarige proef is gestart. Het is namelijk een succes, er is het afgelopen jaar al ongeveer 50.000 kilogram aan luiers opgehaald bij de kinderdagverblijven. Ook de reacties van inwoners zijn positief.

De containers bij de kinderdagverblijven in Sneek worden op dit moment door Omrin geledigd en als bedrijfsafval verwerkt. Omrin geeft aan dat er op korte termijn geen uitzicht is op een goede recyclemogelijkheid. Verbranden - als onderdeel van integraal ingezameld bedrijfsafval - is voorlopig de minst slechte manier om het te verwerken. De luiers bij Orgaworld in Lelystad laten composteren is volgens Omrin te duur en daardoor niet haalbaar.

Inmiddels zijn er door verschillende partijen initiatieven genomen om te onderzoeken of een doorstart van het verwerkingsproces van Knowaste haalbaar is. Indien die doorstart niet lukt zullen de luiers weer via de `ouderwetse' manier met het huishoudelijk afval in de grijze container worden verwerkt. De gemeente Sneek geeft de verschillende partijen die een doorstart onderzoeken graag een half jaar de tijd om tot een goed luierverwerkingsproces te komen