Stichting Wakker Dier

'Zoopie Taffie' zoekt het naarste klaslokaal van Nederland (18 december 2007)
Actrice Monique van der Werff, bekend als Taffie uit de serie ZOOP, roept leerlingen uit groep 7 en 8 op om zich te melden als ze hun klaslokaal te klein, donker, benauwd of tochtig vinden. Monique zal het naarste lokaal uitkiezen, en ombouwen tot bio-industrie kippenschuur. Ook krijgt de winnende klas van Monique een gastles met `Dier en Industrie', het nieuwe lespakket van Wakker Dier. Monique: "Scholen moeten vaak bezuinigen op huisvesting. Ook in de bio-industrie gebeurt dit, maar dan om zo goedkoop mogelijk vlees te kunnen produceren. Dat wil ik graag laten zien in het naarste klaslokaal van Nederland."

Leerlingen en leerkrachten van groep 7 en 8 die menen dat hun lokaal het naarst is, kunnen zich opgeven tot 15 januari. `Naar' kan zijn: tochtig, te koud, te warm, te benauwd of op een andere manier ongeschikt. Deelnemers kunnen een fotootje van de klas en een korte beschrijving mailen naar: klaslokaal@wakkerdier.nl. Monique van der Werff zal de `winnende klas' kiezen en omtoveren in een kippenschuur. Na afloop zal zij het lokaal beter achterlaten dan dat zij het vond!

De weerstand tegen de Nederlandse bio-industrie groeit. Niet alleen vanwege de slechte situatie voor de dieren, maar ook omdat de intensieve veehouderij de grootste veroorzaker is van broeikasgassen. Kinderen komen dagelijks met bio-industrie in aanraking, op hun bord of via de media. Desondanks wordt het onderwerp maar sporadisch behandeld op basisscholen. Wakker Dier en Monique staan beiden voor een "wakkere jeugd".

In februari brengt Wakker Dier een nieuw lespakket uit, genaamd "Dier en Industrie". Het nieuwe pakket is ontwikkeld in samenwerking met leerkrachten en andere educatiespecialisten. Hierin komen, naast de mening van de dierenbeschermers, ook de standpunten van boer, consument en overheid aan bod. Zo geeft het lespakket een evenwichtig beeld van dierenwelzijn in de intensieve veehouderij, een groeiend maatschappelijk probleem. Het pakket zal in februari bij alle basisscholen van Nederland in de brievenbus vallen.

Leerkracht Lisette uit Amsterdam heeft al met het lespakket mogen werken: "Dier en Industrie is uitgeprobeerd in mijn klas. Na het zien van de dvd en het maken van de quiz discussiëren de kinderen zelf over veehouderij. Dat doen ze in de rol van boer, overheid, consument of dierenbeschermer. De leerlingen merken vanzelf dat iedereen andere belangen heeft bij dit complexe onderwerp."