Gemeente Echt-Susteren


Koningsbosch genomineerd voor Dorpsvernieuwingsprijs.

Koningsbosch is door de Vereniging Kleine Kernen Limburg voorgedragen voor de Landelijke Dorpsvernieuwingsprijs. Dit is een prijs voor dorpen die op een bijzondere manier werken aan het behoud en de verbetering van de leefbaarheid.
De voordracht voor deze prijs is een erkenning voor de inzet van de Dorpsraad Koningsbosch, die de afgelopen jaren met talloze acties en activiteiten de leefbaarheid van het dorp op de agenda heeft gezet van lokale en provinciale overheden en maatschappelijke organisaties.

De gemeente en Woongoed 2Duizend hebben besloten samen met de bevolking van Koningsbosch een dorpsontwikkelingsprogramma (DOP)op te zetten, waarbij iedereen hard werkt aan de leefbaarheid van het dorp. Op dit moment worden er al onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan het klooster en denkt men na over de nieuwe bestemming van het gebouw. Bij het klooster wordt de komende jaren een nieuwe woonwijk gerealiseerd.

Samen met het verenigingsleven, de school, de dorpsraad en de eigenaren van het gemeenschapshuis is een plan ontwikkeld voor een nieuw, multifunctioneel gemeenschapshuis. De gemeente en Woongoed 2Duizend kijken nu hoe het nieuwe gemeenschapshuis samen met de basisschool en andere maatschappelijke voorzieningen een kloppend hart in het centrum van het dorp kan worden.
Het ontwikkelingsplan heeft al laten zien dat het werkt. Zo heeft de tennisvereniging van Koningsbosch de afgelopen maanden zijn tennispark kunnen vernieuwen.

Er zijn vijf dorpen uit heel Nederland voor de landelijke dorpsvernieuwingsprijs genomineerd. Koningsbosch ondervindt concurrentie van Elsendorp (Noord Brabant), Schalkwijk (Utrecht), De Kniepe (Friesland) en Flevoland. Onlangs heeft een filmploeg Koningsbosch bezocht en een impressie gemaakt van het dorp en van de plannen uit het dorpsontwikkelingsprogramma. Binnenkort krijgt de dorpsraad bezoek van een afvaardiging van de jury, die de nominatie van Koningsbosch ter plaatse komt beoordelen.

In Koudum (Friesland), het dorp dat in 2006 deze prijs in de wacht wist te slepen, wordt half december de uitslag van de landelijke dorpsvernieuwingsprijs 2007 bekend gemaakt. De Nederlandse winnaar van de dorpsvernieuwingsprijs 2007 wordt voorgedragen voor de Europese dorpsvernieuwingsprijs 2008.

Het thema van de Europese dorpsvernieuwingsprijs 2008 is Toekomst door maatschappelijke vernieuwing. De Europese dorpsvernieuwingsprijs is een prijs die wordt uitgereikt door de Europäische Arbeits Gemeinschaft Landentwicklung und Dorferneuerung (ARGE) uit Wenen. Deze is opgericht in samenwerking met de Europese Unie om de vernieuwing en de versterking van het platteland te stimuleren.