Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Stappen in 2007 en 2008: eerste mijlpaal op 20 maart 2008

Stappen in 2007 en 2008: eerste mijlpaal op 20 maart 2008

Nieuwsbericht, 18 december 2007

Staatssecretaris Bussemaker heeft met een brief alle zorginstellingen en zorgkantoren geïnformeerd over de stappen in 2007 en 2008 op het pad van de invoering van zorgzwaartebekostiging. Alle inspanningen zijn nu gericht op de eerste mijlpaal: de opgave van de zorgzwaarte van cliënten voor 20 maart 2008.

In 2009 ondervinden de zorginstellingen de financiële effecten van de invoering zorgzwaartebekostiging. Deze overgang verloopt zorgvuldig en geleidelijk. Het budget van de instelling op basis van de zorgzwaartebekostiging wordt geleidelijk op- of afgebouwd. De snelheid waarmee dat gebeurt hangt af van de omvang van het verschil tussen het huidige budget en het nieuwe ZZP-budget.

Om het verschil tussen het oude en nieuwe budget te kunnen vaststellen, zijn in 2008 een aantal stappen nodig. Deze stappen worden gezet in de gebruikelijke procedure van productieafspraken tussen zorginstelling en zorgkantoor. De zorginstelling doet een opgave van de zorgzwaarte van de cliënten die in zorg zijn. Het zorgkantoor toetst deze opgave. Vervolgens gebruikt de NZa de opgave voor het definitief vaststellen van de ZZP-prijzen en het berekenen van de eventuele herallocatie per instelling. Met andere woorden: een in financiële zin geleidelijke en zorgvuldige overgang naar zorgzwaartebekostiging is alleen mogelijk als zorginstelling en zorgkantoor gezamenlijk komen tot een betrouwbare en gedragen opgave van de zorgzwaarte van de cliënten in de desbetreffende instelling.

Bij deze productieopgave van de zorgzwaarte moeten de instellingen rekening te houden met de volgende zaken:

* Indicatiegegevens van nieuwe cliënten of herindicaties (vanaf 1 juli 2007 indiceert het CIZ in ZZP's).

* De zorgzwaartescore van bestaande cliënten, met aanpassingen naar aanleiding van de CIZ-controle (voor gecontroleerde en niet-gecontroleerde instellingen).

* Aanpassingen in de omschrijving en afbakening van de 'ZZP's tijdens de recente onderhoudsronde. De opgave van de zorgzwaarte bij de productieafspraken over 2008 worden gemaakt met de ZZP's 2008 (link).

Voor 20 maart 2008 dient een dergelijke opgave gereed te zijn. De Nza heeft in de beleidsregel `Invoering zorgzwaartepakketten' (CA-208)(link) de spelregels vastgelegd die voor deze procedure gelden.