Leefbaar Rotterdam

dinsdag, december 18, 2007

Toename geweld

De brief van de burgemeester laat er geen twijfel over bestaan: geweld in de horeca is explosief gestegen. Van acht zaken vorig jaar naar zeventien dit jaar. Het aantal horeca-zaken dat na (vuurwapen)geweld werd gesloten is ruimschoots verdubbeld, van vier in 2006 tot tien in 2007.

Na eerdere berichten waaruit bleek dat de meldingen van incidenten in het openbaar vervoer fors waren gestegen, is dit weer een indicatie dat het college op het gebied van veiligheid forse steken laat vallen. Het niet langer preventief fouilleren afgelopen zomer en herfst was dan ook volstrekt onbegrijpelijk. Over de maatregel die het college wel neemt, zoals het sluiten van zaken waar geweldsincidenten zich hadden voort gedaan, liet Leefbaar raadslid Dries Mosch zich al eerder kritisch uit. Het tamelijk arbitrair sluiten van gelegenheden waar zich een incident heeft afgespeeld, zorgt ook voor een afnemende aangiftebereidheid bij ondernemers.

Wat van dit college al helemaal niet verwacht kan worden is een heldere analyse van het probleem en een serieus plan van aanpak. Elk onderzoek op dit terrein wijst uit dat er feitelijk maar een beperkte groep verantwoordelijk is voor veel, zo niet het meeste zware uitgaansgeweld. Waar het vuurwapengeweld betreft staan Antilliaanse jongemannen (op latere leeftijd naar Nederland gekomen) op eenzame hoogte. Een wetenschappelijk rapport uit 2003, (Illegale vuurwapens, Gebruik, bezit en handel in Nederland 2001-2003) noemt deze zelfs als één van de drie hoofdcategorieën naast overvallers en drugsgerelateerde vuurwapenbezitters. Andere migrantengroepen zijn ook sterk oververtegenwoordigd maar zijn lastiger herleiden vanwege uiteenlopende definities van het begrip allochtoon.

Uit eerdere onderzoeken naar straatroof in Rotterdam bleek eveneens een enorme oververtegenwoordiging van Antillianen en Marokkanen. Van de 253 opgepakte straatrovers in 2001 waren er maar twee van Nederlandse afkomst. Als we deze gegevens voorzichtig vertalen naar geweld op straat in algemene zin, dan kunnen we stellen dat het merendeel van de geweldplegers man is, en van niet-Nederlandse komaf. Zolang het college dit niet wil of durft te benoemen, noch met een op maat gesneden aanpak komt, zal ook hier geen enkele vooruitgang worden geboekt. Als dit college denkt dat met 15 miljoen euro subsidie voor Hip Hop en Urban Culture de problemen vanzelf verdwijnen, begaat het een zeer kostbare vergissing.
Je moet geregistreerd en ingelogd zijn om commentaar te kunnen geven...
Rechts boven in de hoek kunt u dit doen.