Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


KAMER KIEST VOOR BUSVERVOER

Steun voor regionaal openbaar vervoer

Den Haag, 18 december 2007 Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) is blij met de steun die de Tweede Kamer geeft aan het busvervoer. De kamer heeft enkele moties aangenomen die het gebruik van de bus op de snelweg stimuleren. Naast het spoor krijgt de reiziger een extra alternatief om de files te omzeilen. Ook vraagt de kamer om het regionale openbaar vervoer aan te laten sluiten op de groei van het landelijk spoor. KNV directeur Ad Toet: 'Dit is een trendbreuk. Na jarenlang sluipende bezuinigingen van opeenvolgende kabinetten kan dit de broodnodige ommekeer zijn: meer geld voor meer en beter openbaar vervoer.

Koninklijk Nederlands Vervoer steunt de gezamenlijke inzet van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de Tweede Kamer om de bereikbaarheid te verbeteren. De moties van het kamerlid Roemer (SP) die zijn aangenomen, kunnen de bereikbaarheid vergroten. De moties geven het ministerie van Verkeer en Waterstaat de opdracht om met een landelijke formule voor een nationaal Interlinernet te komen en om het initiatief van een snelwegbus verder te ontwikkelen.

KNV wil met het ministerie van Verkeer en Waterstaat samenwerken om deze initiatieven uit te werken en is blij met de steun van het parlement voor het busvervoer. Busvervoer is veruit de minst milieubelastende vorm van gemotoriseerd vervoer en verdient alleen daarom al een prominente positie. KNV pleit voor investeren in 'groen asfalt', dat zijn bijvoorbeeld busbanen waarop bussen en touringcars ongehinderd grote groepen reizigers kunnen vervoeren. Juridische obstakels die te maken hebben met luchtkwaliteit zijn niet te verwachten. Zowel milieudoelstellingen als bereikbaarheidsdoelstellingen worden door 'groen asfalt' gediend.

Koninklijk Nederlands Vervoer is de werkgeversorganisatie voor het beroepsvervoer: openbaar vervoer, goederenvervoer, taxi en touringcarvervoer.

Meer informatie:

Arjen Boukema
PR & Communicatie KNV

Postbus 19365
2500 CJ Den Haag
T: +31 (0)70 375 17 49
G: +31 (0)6 26 13 47 16
F: +31 (0)70 375 17 56
E: aboukema@knv.nl
U: www.knv.nl