Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Afspraken over kwaliteit rampenbestrijding in veiligheidsregio Zuid-Limburg

18 december 2007

De veiligheidsregio Zuid-Limburg krijgt de komende twee jaar 1,6 miljoen euro extra van minister Ter Horst om de rampenbestrijding en crisisbeheersing te verbeteren en regionaal te organiseren. Dit geld komt bovenop de ongeveer 35 miljoen euro per jaar die de gemeenten in de regio krijgen voor brandweer en rampenbestrijding. De brandweer in de 19 betrokken Zuid-Limburgse gemeenten wordt gezamenlijk, regionaal georganiseerd.

Dit staat in het convenant Pdf-icoon dat de gemeenten in de veiligheidsregio Zuid-Limburg hebben afgesloten met minister Ter Horst. Zuid-Limburg loopt voorop: het is het eerste convenant dat Ter Horst met een regio heeft afgesloten. Op donderdag 20 december ondertekent Ter Horst soortgelijke afspraken met de veiligheidsregio Haaglanden (Den Haag en omstreken). De minister hoopt snel ook met de andere 23 veiligheidsregio's afspraken vast te leggen over het verbeteren van de rampenbestrijding en de crisisbeheersing. Zij heeft daar extra geld voor beschikbaar; het bedrag varieert per regio van
1,1 tot 1,9 miljoen euro voor de komende twee jaar. Eerder gaf Ter Horst de organisatie van de rampenbestrijding en crisisbeheersing in Nederland het rapportcijfer 6-min. Door afspraken met de veiligheidsregio's te maken wil zij dit niveau binnen twee jaar omhoog krijgen naar een 7-plus.

Regionalisering brandweer Het veiligheidsbestuur van Zuid - Limburg heeft besloten tot regionalisering van de brandweer. Op voorwaarde van instemming door de gemeenteraden zullen de 19 Zuid-Limburgse gemeenten hun brandweer per
1 januari 2009 onderbrengen in één regionaal brandweerkorps, onder leiding van een regionaal commandant. Alle brandweermensen (beroepskrachten en vrijwilligers) komen formeel in dienst van de regionale brandweer. Ook het materieel (kazernes, brandweerwagens, uitrusting) komt in regionaal beheer. Dit moet niet betekenen dat brandweermensen de voeling met hun eigen dorp of stad verliezen, integendeel.

Vanuit de regio blijft de brandweer georganiseerd via lokale brandweerkazernes en brandweerposten. Alleen vanuit lokale kazernes kan de brandweer op tijd bij een brand of ongeluk zijn. Maar als er sprake is van een groter ongeluk of een ramp, is al snel regionale inzet van de brandweer en andere hulpverleningsdiensten nodig.

Verder kan een regionaal brandweerkorps beter opleidingen en oefeningen voor het personeel aanbieden. Ook kan in regionaal verband de brandweer krachtiger optreden bij het verlenen en controleren van vergunningen, het adviseren over bouwplannen en het controleren op brandveiligheid.

Afspraken over kwaliteit rampenbestrijding en crisisbeheersing In het convenant zijn afspraken vastgelegd over de kwaliteit van de rampenbestrijding en crisisbeheersing in Zuid-Limburg.
* Vóór 2011 komt er in de veiligheidsregio Zuid-Limburg één gemeenschappelijk Meld- en Coördinatiecentrum. Hier komt de regionale meldkamer en komt de regionale leiding te zitten als er zich een kleinere of grotere ramp voordoet.
* Er zijn kwaliteitseisen vastgelegd over bijvoorbeeld melding- en alarmering, leiding en coördinatie bij incidenten en rampen en informatie-uitwisseling.
* Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal gegevens aanleveren over de risico's die de regio Zuid-Limburg loopt die nationaal van karakter zijn, zoals grote overstromingen, de uitbraak van besmettelijke ziekten of de uitval van vitale voorzieningen (elektriciteit, gas, water, trein- en wegvervoer, ict, betalingsverkeer etc.). De regio zal vastleggen welke prestaties de brandweer, de politie, de geneeskundige diensten en de bestuurders in de regio dan moeten leveren.
* Speciale aandacht is er in de afspraken voor grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland en België in het geval van een groot incident of een ramp. Het gaat dan vooral over het verlenen van wederzijdse bijstand en het uitwisselen van informatie.

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg bestaat uit de gemeenten , Beek, Brunssum, Eijsden, Gulpen-Wittem, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Maastricht, Margraten, Meerssen, Nuth, Onderbanken, Schinnen, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal.
Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Convenant veiligheidsregio Zuid-Limburg
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties