Socialistische Partij

Toezegging minister: kinderen niet de dupe van gedoe rond financiering pleeghulp

11-12-2007 * SP-Kamerlid Marianne Langkamp heeft ervoor gezorgd dat 113 kinderen in hun huidige pleeggezin kunnen blijven. Minister Rouvoet heeft de Kamer toegezegd dat deze kinderen niet om financiële redenen voor het eind van dit jaar hun pleeggezin hoeven te verlaten.

Het gaat om kinderen met een handicap of kinderen van ouders met een handicap. Zij krijgen pleegzorg via de William Schrikker Groep, een landelijke instelling die gespecialiseerd is in de hulp aan deze kinderen. Volgens die organisatie zijn kinderen met een handicap juist gebaat bij aandacht van vaste opvoeders. Zij hebben veel persoonlijke zorg nodig die aangepast is op de mogelijkheden en beperkingen van het kind. In een gezin met steeds dezelfde personen om zich heen is daar de beste kans op.

Omdat formeel de provincies verantwoordelijk zijn voor de financiering van de pleegzorg voelde de minister zich aanvankelijk niet aangesproken. Aangezien het overleg tussen de provincies en de William Schrikker Groep over deze kwestie keer op keer vastliep heeft de minister het blijkbaar toch nodig gevonden zich met de zaak te bemoeien.

Langkamp: "Ik ben ontzettend blij voor deze 113 kinderen! Het valt aan een kind toch niet uit te leggen dat je van de ene op de andere dag zomaar weg moet bij je pleegouders? Eerder kon de minister alleen beloven dat ze niet op straat zouden komen te staan en een dak boven hun hoofd zouden houden. Omdat ik het onbegrijpelijk vond dat de minister niet wou toezeggen dat deze kinderen gewoon in hun huidige pleegezin kunnen blijven, ben ik blijven aandringen. Gelukkig heeft hij de Kamer nu gegarandeerd dat ze in hun huidige pleeggezin kunnen blijven."