Provincie Noord-Holland

GS stellen advies over gemeentelijke herindeling vast

18-12-2007

Gedeputeerde Staten hebben het Herindelingsadvies Gooi en Vechtstreek vastgesteld. Hierin stellen zij aan Provinciale Staten voor om de gemeenten Bussum, Muiden, Naarden en Weesp tot één gemeente samen te voegen.

De gemeente Hilversum en Huizen blijven volgens het advies zelfstandig. Dat geldt ook voor de gemeenten Blaricum en Laren, die per 1 januari 2008 starten met hun intensieve samenwerkingsverband met de gemeente Eemnes (BEL-samenwerking). De gemeente Huizen krijgt de mogelijkheid om zich na één jaar, maar binnen twee jaar aan te sluiten bij de BEL-samenwerking. Ook is in het Herindelingsadvies een grenscorrectie opgenomen.

Op 3 juli 2007 hebben GS het zogenoemde Herindelingsontwerp Gooi en Vechtstreek vastgesteld. Hierna startte de inspraakperiode voor inwoners en betrokken gemeenteraden. In totaal zijn 66 zienswijzen ontvangen van inwoners en belangenorganisaties. Ook hebben alle gemeenteraden een zienswijze ingediend.

Gedeputeerde Staten (GS) constateren dat er een groot draagvlak is voor de versterking van de bestuurskracht in de Gooi en Vechtstreek. De gemeenteraden van Muiden, Naarden en Weesp hebben zich voor de fusie met Bussum uitgesproken. Naar de mening van GS is dit het meest optimale draagvlak dat haalbaar is, hoewel de gemeenteraad van Bussum zich tegen deze fusie heeft uitgesproken. Door de fusie ontstaat een krachtige gemeente, die ook in de toekomst in staat is de opgaven en ambities waarvoor zij staat het hoofd te bieden.

De gemeente Huizen blijft zelfstandig. GS hebben niet ingestemd met de wens van de raad van Huizen om te fuseren met delen van Blaricum. Wel krijgt Huizen de mogelijkheid zich na één jaar, maar binnen twee jaar aan te sluiten bij de BEL-samenwerking. Door de BEL-samenwerking willen Blaricum en Laren (en Eemnes) hun bestuurskracht versterken.

Hilversum blijft in zijn geheel zelfstandig. GS vinden de gemeente zoals die nu is voldoende bestuurskrachtig. De gemeente Bussum wil een grenscorrectie met de Hilversumse Meent. Echter, de raad van Hilversum wil de Hilversumse Meent behouden, mede omdat inwoners hebben aangegeven bij Hilversum te willen blijven. Bovendien heeft de overdracht van de Hilversumse Meent naar Bussum negatieve invloed op de bestuurskracht van Hilversum.

Grenscorrecties
In het Herindelingsadvies van GS is één grenscorrectie opgenomen. Het gaat om de wijziging van de grens tussen Huizen en Naarden. Hierbij loopt de grens ten noorden van de Bestevaer en de Driftweg, ten zuiden van de Naarderstraat en ten westen van de Flevolaan. GS zijn van mening dat de zienswijzen van de raden van Huizen en Naarden elkaar het meest overlappen in dit advies. Met de grenswijziging wordt een aantal praktische problemen opgelost (zoals perceelsdoorsnijdingen).

Grenscorrecties waarover gemeenten zelf overeenstemming hebben bereikt, staan niet in het Herindelingsadvies. De betrokken gemeenten kunnen deze sneller realiseren door GS te verzoeken deze grenscorrecties goed te keuren.

Het vervolg
Provinciale Staten behandelen in februari het Herindelingsadvies. De volgende stap is dat het Herindelingsadvies naar de minister van Binnenlandse Zaken wordt gestuurd en kan behandeling plaatsvinden door de Tweede Kamer en Eerste Kamer. De herindeling kan dan op
1 januari 2010 van kracht zijn. Het Herindelingsadvies is hieronder te downloaden.

nieuwsredactie

Herindelingsadvies Gooi & Vechtstreek