Provincie Noord-Holland

Datum

18-12-2007

Onderwerp

Provincie positief over begroting Bergen

Jeannette Duin

De provincie heeft in eerste instantie positief gereageerd op het begrotingsvoorstel van de gemeente Bergen voor 2008. Maar er moeten nog wel wat punten op de spreekwoordelijke i worden gezet. Uiterlijk februari 2008 volgt het definitieve oordeel. Het preventief toezicht blijft voorlopig gehandhaafd.

Het verheugt ons zeer, dat u na een aantal jaren van slecht financieel vaarwater er nu in geslaagd lijkt een goede basis te presenteren voor het creëren van een duurzaam financieel evenwicht, zo laat de provincie aan het gemeentebestuur weten. Wel is de provincie van mening dat er nog niet voldoende buffers zijn om financiële tegenvallers op te vangen, terwijl er toch een aantal risicos op de loer ligt.

Daarnaast heeft de gemeente recentelijk een aantal meerjarige beheerplannen vastgesteld voor het onderhoud van de kapitaalgoederen (wegen, gebouwen, openbaar groen, et cetera). Het is de provincie nog niet helemaal duidelijk of die plannen ook volledig zijn doorvertaald naar de begroting van 2008. Ook spelen er diverse zaken in Bergen waarover de raad in de nabije toekomst beslissingen neemt en die substantiële financiële gevolgen kunnen hebben, zoals zwembad De Watertoren, de Nieuwe Bergense School en het Museaal Centrum.

Voor 2008 blijft het financieel toezicht dus van kracht. Dat betekent dat ook komend jaar voor nieuwe uitgaven toestemming moet worden gevraagd. Gedeputeerde Peter Visser van de provincie Noord-Holland benadrukt echter dat de gemeente op de goede weg is. Als de gemeente komend jaar beslissingen en maatregelen neemt die leiden tot een duurzaam evenwichtig financieel plaatje, dan wordt het financieel toezicht in 2009 opgeheven.