Provincie Groningen

Bijna 6 ton voor multifunctionele centra in 7 dorpen 18 december 2007

De provincie Groningen stelt bijna EUR 600.000,- beschikbaar voor de realisatie van multifunctionele centra in zeven dorpen. De inwoners kunnen binnenkort terecht in een nieuw of verbeterd gebouw waarin allerlei voorzieningen zijn ondergebracht, zoals bijvoorbeeld het dorpshuis, onderwijs, zorgloket, kinderopvang en bibliotheek. De provincie geeft subsidie aan multifunctionele gebouwen in Blijham, Foxhol, Niebert-Nuis, Zuidwolde, Leens, Den Andel en Niekerk.

De dorpen geven een eigen invulling aan de multifunctionele centra. Zo kiest Blijham (EUR100,000,-) voor een brede school met daarin o.a. een peuterspeelzaal, consultatiebureau, bibliotheek, EHBO, steunstee en de thuiszorgorganisatie. Ook diverse verenigingen vinden onderdak in dit gebouw. In Foxhol (EUR100.000,-) komt een nieuwe accommodatie waarin de basisschool, kinderopvang, peuterspeelzaal en het dorpshuis samengaan. Voor de dorpen Niebert en Nuis zijn middelen gereserveerd (EUR100.000,-) voor de realisatie van een gezamenlijke brede school, met gymlokaal en voor-/naschoolse opvang. Zuidwolde (EUR100.000,-) krijgt een multifunctioneel gebouw voor sport- en culturele activiteiten. Voor de uitvoering van de plannen in Leens is eveneens geld gereserveerd (EUR100.000,-). In deze nieuw te bouwen accommodatie komt alle ruimte voor sport, onderwijs, bibliotheek en kinderopvangvoorzieningen. Het dorpshuis in Den Andel (EUR40.000,-) wordt verbouwd zodat het straks voor meerdere doeleinden geschikt is en alle verenigingen er nog vele jaren gebruik van kunnen maken. Dorpshuis De Rotonde in Niekerk (EUR44.600,00) wordt aangepast voor de bibliotheek, peuterspeelzaal, thuiszorg en de vele verenigingen die er onderdak vinden.

Voorzieningen in kleine dorpen zijn belangrijk
In kleine dorpen en kernen is het vaak moeilijk voorzieningen open te houden en in sommige gevallen verdwijnen deze zelfs helemaal. Dan sluit de dorpsschool de deuren en de bibliotheek of het welzijnswerk verhuist naar een grotere plaats. De provincie vindt het echter belangrijk dat de voorzieningen in de kleinere dorpen behouden blijven. Om daarmee het platteland aantrekkelijk te houden voor jongeren en gezinnen, en zodat ook ouderen dan langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Daarom steekt de provincie geld in de ontwikkeling en bouw van multifunctionele centra. Door dak en voordeur te delen, zijn de huisvestingskosten lager en kunnen de voorzieningen in het dorp blijven. In de vier jaar dat de provincie subsidie heeft gegeven voor multifunctionele gebouwen, zijn er 29 projecten ondersteund voor een totaalbedrag van 2 miljoen euro.

18 december 2007