Provincie Groningen

Extra hulp voor particuliere natuurbeheerders 18 december 2007

Gedeputeerde Staten willen meer particuliere grondeigenaren stimuleren hun eigen grond binnen de ecologische hoofdstructuur (EHS) om te vormen naar natuur. Daarvoor zal aan Provinciale Staten worden voorgesteld om in 2008 extra geld uit te trekken (namelijk 40.000 euro). Sinds 2000 is het mogelijk dat particuliere grondeigenaren hun grond binnen de EHS met subsidie uit de Subsidieregeling Natuurbeheer Groningen omvormen naar natuurgebied. De ambitie van de provincie Groningen is om in 2018 ruim 2200 hectare van de EHS te realiseren door particulier natuurbeheer. De afgelopen twee jaar is ongeveer 390 hectare particulier natuurbeheer gerealiseerd. Uit onderzoek (september 2007) van het Milieu- en Natuurplanbureau blijkt dat er in Groningen nog veel belangstelling is, namelijk voor circa 1800 hectare. Met het extra geld willen GS deze belangstellenden extra faciliteren, als zij daadwerkelijke de stap willen zetten om hun gronden om te vormen naar natuurgebieden.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt verder dat grondeigenaren vanwege de bureaucratisch rompslomp, gebrek aan informatie en onzekerheid over de bedrijfseconomische consequenties de overstap van landbouw naar natuur niet maken. Dit ondanks dat uit berekeningen van onder andere de Landbouwuniversiteit Wageningen is gebleken dat het particulier natuurbeheer voor sommige agrarische bedrijfstypen een bedrijfseconomisch rendabele activiteit kan zijn. Actieve persoonlijke benadering met aandacht voor de individuele bedrijfseconomische effecten en hulp bij het doorlopen van het aanvraagtraject kan volgens het MNP de deelnamebereidheid gunstig beïnvloeden.

Extra faciliteren
Het is de bedoeling dat met het extra geld particuliere grondeigenaren of samenwerkingsverbanden deskundige hulp kunnen inhuren. Bijvoorbeeld om de bedrijfseconomische inpasbaarheid te laten doorrekenen of door middel van een keukentafelgesprek de mogelijkheden voor particulier natuurbeheer in zijn of haar specifieke situatie laten bekijken. Verder kan extra menskracht worden ingehuurd om in specifieke situaties grondeigenaren binnen de EHS actief te benaderen en daarbij samen met de grondeigenaar de mogelijkheid voor particulier natuurbeheer na te gaan.

Huidige ondersteuningsactiviteiten
Een aantal lopende activiteiten gericht op het stimuleren van het particulier natuurbeheer worden voortgezet. Waaronder de algemene informatievoorziening over particulier natuurbeheer door het Informatiepunt Landelijk Gebied (www.infopuntgroningen.nl). Bij dit informatiepunt en bij het recent ingestelde landelijke Servicepunt Nieuwe Natuur (www.servicepuntnatuur.nl) kunnen particulieren terecht voor een eerste gratis advies over hun plannen en ideeën.

Grondeigenaren en grondaankoop
Natuurbeheer door particulieren wordt niet alleen gerealiseerd via grondeigenaren die hun grond omvormen tot natuur maar ook via grondverkoop aan particulieren. De provincie koopt grond binnen de EHS en verkoopt dit aan particulieren, voor zover deze gronden liggen binnen gebieden waar particulier natuurbeheer wordt nagestreefd. En onder de voorwaarde dat deze particulieren de gronden inrichten en beheren als natuurgebied. Voor deze vorm van particulier natuurbeheer veel belangstelling te zijn.

18 december 2007