Gemeente Capelle a/d IJssel

Uitslag CCQ vuurwerk

CCQ Logo

Vanaf 28 november kon u meedoen aan de Capelse Code Quizz over plakken en kladden. Hiermee kon u uw kennis testen van de Capelse regels, geboden en verboden op dit gebied. De juiste code was BBB!

32 inwoners van Capelle hebben meegedaan, waarvan 18 het juiste antwoord instuurden. De winnaar die we daaruit hebben getrokken is mevrouw K.B. de Knegt Zij heeft een iPod Shuffle gewonnen. Ze ontving haar prijs uit handen van raadslid C.A.J. Schaatsbergen. Beelden van de prijsuitreiking zijn hier te zien.

De volgende Capelse Code Quizz met het thema Parkeren staat op 9 januari op de gemeentepagina en op deze website onder het menu Gemeente informatie.

Toelichting op code BBB

CCQ vuurwerk


1. Door ziekte hebben we op oudejaarsavond geen vuurwerk kunnen afsteken, het is nu 3 januari en omdat we het niet kunnen bewaren, steken we het nu nog even af, mag dit?

a) Ja natuurlijk, in de eerste week van januari mag u uw vuurwerk gewoon nog afsteken, hierna niet meer.

b) Nee, vuurwerk afsteken mag alleen tussen 31 december 10.00 s-morgens en 1 januari 02.00 s-nachts. U moet uw vuurwerk dus op een veilige manier weggooien.

c) Het ligt eraan, rotjes en ander knalvuurwerk mogen niet meer, daar hebben anderen teveel last van, maar siervuurwerk is geen probleem, dat vindt de gemiddelde burger namelijk erg mooi.

Antwoord b is het juiste antwoord.

Tot enige jaren geleden waren de toegestane afsteektijden geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening. Hierdoor bestonden verschillen tussen de gemeenten. Daarom is een landelijke regeling getroffen in het Vuurwerkbesluit. Hierin staat dat het afsteken van consumentenvuurwerk alleen tussen 31 december 10.00 uur tot 1 januari
02.00 uur mag. Een uitzondering hierop is het zogenaamde schertsvuurwerk, zoals knalerwten, trekrotjes en sterretjes. Die mag u altijd afsteken.

Het antwoord is dus niet meer in de tekst van de APV terug te vinden. De regels van het vuurwerkbesluit staan wel in de toelichting van artikel 2.5.3 van de APV. Zoals bij veel regelgeving is het altijd belangrijk niet alleen de tekst te lezen maar ook de toelichting. De toelichting maakt ook deel uit van de regelgeving en bevat vaak toelichtingen en verwijzingen naar jurisprudentie.

Overigens mag u het vuurwerk wel bewaren tot volgend jaar.

CCQ vuurwerk

2. Het is vandaag 31 december, 15.00 uur s-middags en ik heb zoveel rotjes gekocht dat ik nu alvast moet beginnen om alles op tijd op te maken, mag dit?

a) Ja, hier mag het, op oudejaarsdag mag het vanaf 10.00 uur en je bent in een gebied waar je geen schade kan aanrichten, het was anders geweest wanneer je je bijvoorbeeld in een winkelstraat had bevonden of naast een ziekenhuis.

b) Ja, op oudejaarsdag mag je vanaf 10.00 uur overal vuurwerk afsteken. Iedereen weet dat je die dag overlast van vuurwerk kan verwachten en moet daarop dus voorbereid zijn.

c) Nee, vuurwerk steek je af tussen 23.00 uur s-avonds en 2.00 uur s-nachts, voor alles wat je voor en na die tijd afsteekt kun je een boete krijgen.

Antwoord b is het juiste antwoord

Zoals al aangeven bij het antwoord op vraag 1 zijn de afsteektijden geregeld in het vuurwerkbesluit. Wel kan de gemeente gebieden aanwijzen waar het ook binnen die tijden niet toegestaan is vuurwerk af te steken. Hiervoor zijn het ziekenhuisterrein en de overdekte winkelcentra aangewezen.

CCQ Vuurwerk


3. Ons vuurwerk is op en om toch nog een beetje in de stemming te blijven, steken we wat pallets aan, mag dit?

a) Ja, het is oudejaarsavond en dan gaan we wat ruimer met de regels om, zolang het veilig gebeurt en er water in de buurt is, is het prima.

b) Nee, een vuur stoken is verboden. Dit kan je dan ook een boete opleveren.

c) Nee, als het een kerstbomenverbranding was geweest dan mocht het op oudejaarsavond wel, maar pallets in brand steken mag niet.

Antwoord b is het juiste antwoord

Het in de open lucht stoken van vuur is in principe verboden in artikel 5.2.1. Wel toegestaan zijn kaarsen, fakkels, kleine sfeervuren en vuren voor koken, bakken en braden zoals de barbecue. Deze zijn overigens alleen toegestaan in de eigen tuin. Anders wordt in strijd gehandeld met artikel 2.2.1.

Dit geldt ook voor de oudejaarsavond.

Tips voor vuurwerkgebruik

Bij het afstelen van vuurwerk is het belangrijk dat u goed oplet en goed voorbereid te werk gaat. Hieronder volgt een lijst met tips van Consument en Veiligheid. Tot slot: of u het nieuwe jaar nu inluidt met of zonder vuurwerk, wij wensen u een veilige jaarwisseling en een gelukkig Nieuwjaar!

Voorbereiding

* Maak nooit zelf vuurwerk! Meestal explodeert dit onverwacht en op het verkeerde moment. Laat het maken van vuurwerk aan de experts over. Koop dus alleen legaal vuurwerk bij officieel erkende verkooppunten.

* Vuurwerk moet je nooit bundelen of uit elkaar halen: experimenteren met vuurwerk is levensgevaarlijk!
* Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten het bereik van kinderen en nooit in je broek- of jaszak.
* Lees de gebruiksaanwijzing op tijd: zo weet je van tevoren hoe je het vuurwerk veilig kunt afsteken en hoef je het niet op oudejaarsavond zelf te doen.

* Koop alleen bij officiële verkooppunten op 28, 29 of 31 december 2007.

* Bereid je goed voor, zorg dat je je vuurwerk op de juiste manier kunt afsteken.

Tijdens het afsteken (op 31 december van 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur)

* Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.
* Draag geen brandbare kleding of een capuchon.
* Steek geen vuurwerk uit je hand af. Vuurwerk wordt vaak in de hand afgestoken en dan weggegooid. Dat is ronduit gevaarlijk, omdat nooit met zekerheid te voorspellen valt wanneer het vuurwerk zal ontploffen, en waar het precies terecht zal komen.
* Zet siervuurwerk altijd stevig en stabiel neer op een vlakke ondergrond (en niet op de stoeprand!).

* Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand of water.
* Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. Bijna alle vuurpijlenpakketten bevatten tegenwoordig een PVC buis.
* Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen 2 stenen of gebruik een vuurwerkklem.

* Let op omstanders (mens en dier).

* Let op de windrichting.

* Houd vuurwerk buiten het bereik van kinderen.
* Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar.
* Neem voldoende afstand, minstens 6 meter.
* Wil je zeker zijn dat er geen vuurwerk in je ogen komt? Zet dan een veiligheidsbril op!

* Een misverstand is vuurwerk voor kinderen, sterretjes bijvoorbeeld. Ook al noemen ze die wel eens kindervuurwerk of koud vuur, ONZIN! Koud vuur bestaat niet, dus ook sterretjes zijn gevaarlijk: het brandende deel heeft een temperatuur van 1.500 graden celsius!

Na het afsteken

* Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan: de lont kan al zover zijn opgebrand dat het vuurwerk bij een hernieuwde poging direct explodeert.

* Maak vuurwerkafval onschadelijk door het in water te dompelen of gooi er een emmer water over.

* Ruim vuurwerkafval, nadat je het onschadelijk hebt gemaakt, meteen op. Je kunt het gewoon bij het huisvuil doen.

Als het misgaat

* Houd brandwonden minstens tien minuten onder lauw, zacht stromend water.