D66

Handhaaf regels alcoholgebruik jongeren strenger

18 december 2007

In plaats van het uitvaardigen van alweer extra verboden, moeten de huidige regels strenger worden gehandhaafd, Dat is de insteek van D66-Kamerlid Boris van der Ham bij het debat over alcoholbeleid dat vandaag gehouden wordt naar aanleiding van het toenemende drankgebruik bij jongeren.

Het kabinet wil het aan gemeenten overlaten of de leeftijdsgrens voor het drinken van een alcoholisch drankje omhoog gaat van 16 naar 18 jaar. D66 ziet in het verhogen van de leeftijdsgrens geen oplossing van de huidige problemen. De Democraten zijn van mening dat de regels tegen alcoholmisbruik van jongeren onder de 16 jaar beter en strenger moeten worden gehandhaafd, want juist in de groep 13 tot 15 jarigen komen de excessen voor. Daarnaast moet er goede voorlichting worden gegeven over de risico's van overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd.

Voorts zal Van der Ham ervoor pleiten niet alleen de verkoper van alcohol, maar ook ouders en de jongeren zelf wettelijk aansprakelijk te stellen bij alcoholmisbruik onder de 16. Net zo goed als op alcohol in het verkeer kan bijvoorbeeld in uitgaansgebieden ook gecontroleerd worden op alcohol bij 16-minners. Op deze manier kunnen alcohol problemen bij jongeren beter zichtbaar worden gemaakt en kan tegelijkertijd hulp worden geboden. Van der Ham: "We moeten wel oppassen dat het drinken van alcohol niet gecriminaliseerd wordt, waardoor jongeren mogelijk schromen om hulp te zoeken. Een strengere handhaving zou enkel een handvat moeten zijn om gerichter hulpverlening te kunnen bieden."

Het valt de Democraat op dat het kabinet wel allerlei verboden oplegt, zoals het verbod op de zogenaamde zuipketen, maar daar weinig tegenover stelt. "Qua cultuur hebben we de jeugd van 12 tot 18 jaar bijzonder weinig te bieden. Met name in plattelandsgemeenten is er voor deze jongeren vaak niets te doen. Dan gaan ze zich vervelen. Ik zou willen dat gemeenten zich wat meer zouden inspannen jongeren op een gezonde manier van de straat te houden", aldus Van der Ham. "De overheid moet voorwaarden scheppen om deze jongeren sterk te maken zodat ze hun eigen verantwoordelijkheden kunnen dragen. D66 vindt dat een overheid niet moet remmen door regels op te leggen, maar juist zelfontplooiing en ontwikkeling van deze jeugd zou moeten stimuleren."
---